Acasă Sediul central INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE (VAL) la Colegiul Tehnic „Ioan C....

INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE (VAL) la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași

93
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat în 2 aprilie 2025 o nouă sesiune de informare preventivă în cadrul ediției a VII-a a proiectului: ”INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE” (VAL).

Publicul tânăr de la clasele a IX-a A, a IX-a B, a IX-a E (director, prof. Liana Dolores Voinea, director adj. prof. Irina Isabella Savin, prof. Flaviana Popinciuc, prof. Valerica Beatrice Nica, prof. Irina Doboș, prof. Roxana Gavril, prof. Simona Zaharia, ing. Adrian Luca) a fost prezent în Sala de Festivități a liceului, unde a participat cu interes la activitate.

Sesiunea de informare preventivă a fost susținută de către partenerii implicați în proiect: Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași reprezentată de subcomisar de poliție, Cristina Barboșanu și inspector de poliție, Sabina Ciocan alături de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași reprezentată de inspector de specialitate, Camelia Cora.

„Închisoarea nu este doar între gratii! Libertatea unei victime a traficului de persoane depinde de alegerile sale!” Traficul de persoane poate fi redus doar la aspectele de natură infracțională, acesta fiind în realitate un fenomen social deosebit de complex, care funcționează ca un mecanism de piață, bazat pe cerere și ofertă. Dacă oferta de forță de muncă și servicii sexuale, creată de vulnerabilitățile universale ale victimelor, trebuie limitată sau demontată prin politici sociale operante, anti-sărăcie, anti-marginalizare, prin educație și informare, adresarea problematicii cererii este o provocare ce trebuie să vizeze cu precădere potențialii clienți/utlizatori ai serviciilor „oferite” de către victimele traficului.

Este foarte important de menționat faptul că, abuzurile și violențele exercitate de traficanți asupra victimelor nu reprezintă un SCOP în sine, ci un MIJLOC care înlesnește exploatarea. Traficantul nu urmărește în mod direct agresarea fizică și/sau psihică a victimei, ci banii clienților, acesta nefiind motivat de „vulnerabilizarea” victimei, ci de “generozitatea” clienților.

Proiectul educațional-informațional inițiat de Biblioteca Județeană, având ca public țintă elevii și tinerii cu vârsta între 14-18 ani din liceele de la nivelul județului Iași, se desfășoară în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași. Acest proiect se derulează în perioada noiembrie 2024 – iunie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here