Acasă Despre bibliotecă Serviciul catalogare, achiziţii, informare bibliografică

Serviciul catalogare, achiziţii, informare bibliografică

97
0
DISTRIBUIȚI

I. Dezvoltarea şi prelucrarea colecţiilor

Dezvoltarea colecţiilor unei biblioteci cuprinde totalitatea operaţiunilor necesare asigurării creşterii normale a fondurilor de documente în funcţie de dinamica pieţei de tipărituri, de dimensiunea şi profilul bibliotecii, în cazul nostru profil enciclopedic, precum şi de interesele de documentare în continuă creştere şi schimbare ale membrilor comunităţii în slujba căreia ne aflăm.

Prelucrarea documentelor este o activitate tehnică de prelucrare a informațiilor bibliografice conform setului de norme IFLA. Ea stabilește reguli de creare a instrumentelor necesare regăsirii publicațiilor în rafturile bibliotecii.

Sistemul informatizat folosit este eBibliophil.

Se generează astfel o bază de date regăsită în catalogul online de pe pagina web a bibliotecii care oferă puncte de acces în regăsirea informațiilor solicitate de utilizatori, dar și un suport de realizare a statisticilor de bibliotecă.

 

II. Informare bibliografică

Compartimentul oferă publicului informaţii bibliografice şi realizează bibliografii la cerere, la orice nivel de complexitate, în limita fondului de documente deţinut de bibliotecă.

Selectează şi înregistrează în baza de date electronică a bibliotecii, începând din anul 2000, articole din publicaţiile periodice din patrimoniu, în special cele care conţin informaţii despre municipiul şi judeţul Iaşi, sub toate aspectele relevante pentru specificul local, dar şi articole de specialitate din domenii de interes general: literatură română şi universală, arte, filosofie, sociologie, istorie, drept, învăţământ, economie, biblioteconomie. În 2016, acest segment al bazei de date pune la dispoziţia publicului peste 190.000 de înregistrări.

Pe baza acestor înregistrări sunt editate o serie de lucrări bibliografice.

Cea mai importantă este Anuarul bibliografic al judeţului Iaşi, iniţiată în 1966, în urmă cu 50 de ani, şi având o apariţie fără sincope. Anuarele din perioada 1997-2013 pot fi consultate online, în format electronic, iar cele anterioare sunt puse la dispoziţia publicului în cadrul compartimentului. Această lucrare complexă conservă o parte importantă a memoriei locale, aşa cum a fost reflectată în presa scrisă din ultima jumătate de secol, care aşteaptă să fie (re)descoperită de publicul ieşean.

Alte lucrări de bibliografie locală, de mai mică amploare, sunt cele dedicate unor personalităţi, instituţii sau unor aspecte ale istoriei şi actualităţii locale. Cititorilor pasionaţi de literatura română sau universală le stau la dispoziţie câteva lucrări, care înregistrează studii şi articole apărute în presa literară din anul 2000 şi până în prezent.

O parte dintre lucrările realizate în ultimii ani le puteţi consulta  AICI.

 

III. Informare comunitară

Furnizează suport informaţional (prin colecţii de documente, baze de date, linkuri Internet şi consiliere directă telefonică, prin pagina de Facebook  sau prin e-mail) pentru viaţa de zi cu zi şi poate iniţia cetăţenii în procedurile necesare obţinerii celor mai variate servicii. Aceste servicii se pot referi la:

 • drepturile, libertăţile şi responsabilităţile cetăţeneşti în țară, în Uniunea Europeană și în lume;
 • oferte locuri de muncă în țară, în Uniunea Europeană, fizic și online;
 • orientarea şi reconversia profesională;
 • ocrotirea sănătăţii;
 • învăţământ de toate gradele;
 • asigurarea asistenţei sociale şi juridice;
 • plata taxelor şi impozitelor;
 • mediul social, economic, politic, cultural local;
 • transportul în comun;
 • petrecerea timpului liber;
 • programe de finanțare ale Uniunii Europene și ale Guvernului României;
 • contactul cu ambasadele și consulatele României din celelalte state ale lumii.

Asigurăm Împrumutul Interbibliotecar, la nivel național, între biblioteca noastră și celelalte biblioteci din țară.

Menţionăm că nu oferim rezolvări explicite problemelor curente ale cetăţenilor, ci identificăm și direcționăm către specialiștii care pot oferi aceste rezolvări şi răspunsuri. Dorim să realizăm o informare corectă şi rapidă asupra tuturor aspectelor vieţii sociale, culturale, economice etc. ale municipiului și judeţului Iaşi, în primul rând. Informaţiile sunt oferite gratuit utilizatorilor.

Din data de 14 septembrie 2015, îndeplinim și atribuțiile specifice de Coordonare a Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică a bibliotecilor publice din județul Iași, conform Deciziei nr. 217/10.09.2015. Această activitate este vizibilă pe website-ul bibliotecii, AICI.

* Termenul „comunitară” se referă la comunitatea globală, NU doar la cea ieșeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here