Acasă Adolescenți Locul unde cartea întâlnește artele – Dacă nu poți veni la bibliotecă,...

Locul unde cartea întâlnește artele – Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (ediția a VIII-a)

58
0

În 26 noiembrie 2024 la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a lansat a VIII-a ediție a bDacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică) împreună cu partenerii prezenți: Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Familii.

Primul eveniment socio-cultural-educativ: Locul unde cartea întâlnește artele a vizat pentru cei implicați interconexiunea și construcția dialogului între cartea împrumutată de la bibliotecă de către voluntarii (bibliotecii și de la Asociația Diecezan Caritas) precum și socializarea, interacțiunea și starea de bine a fiecăruia prin utilizarea artei frumosului și formele sale artistice.

Participarea Asociației ROIS Iași a avut ca scop conștientizarea rolului interferenței Lecturii cu multiplele formele de exprimare artistică. Lectura – instrument de comunicare, de dezvoltare individuală și colectivă prin ARTĂ – EDUCAȚIA FRUMOSULUI și TERAPIE., cu momente de pantomimă susținute de trupa de teatru SONETTO a Școlii „Mihai Codreanu” Iași, realizate și coordonate de către reprezentanții Departamentului de Proiecte Culturale al asociației, Nicoleta Emacu și Adrian Mîrzac. Pantomima – altă formă de exprimare artistică, teatru mut, mai facil de înțeles, bazat pe simboluri și mișcări scenice, gestică și mimica feței, este un alt instrument cu ajutorul căruia se pot exprima dorințe, stări, mesaje, povești, trăiri fără cuvânt. Acest spectacol este un exemplu concret de legătură puternică între Carte și Artă, Cartea stând la baza studiului oricărui tip de educație artistică, iar Arta apropie oamenii, îi invită la comunicare, la socializare, la dezvoltare personală și practic la evoluția individuală și a societății. De asemenea, acest gen cultural devine atăt –„ terapie” pentru persoanele aflate în neputință fizică ori emoțională cât și „rețetarul” acelor îndreptățiți să ajute astfel de persoane.

Trupa de teatru SONETTO este alcătuită din elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu” din Iași, clasele VI – VIII: Bianca Zeiceanu, Ianis Bogdan, Rafaelo Lascarache, Costel Hurjui, Mihai Ghindă, Ștefan Vlad Ipate și Vasile Vicențiu Rusu. Felicitări tuturor!

O parte din voluntarii bibliotecii, o (re)sursă pentru comunitate au venit (online) cu următoarele înregistrări: Ioana Strîmbei, „Cartea lui Apolodor” de Gellu Naum; Eliza Clipa, „Broscoiul cântăreț”din „Ocolul pământului în 80 de povești” de Pirotta Saviour; Daiana Iancu, Cristina Andrieș, Mayra -Irina Chițoiu și Ștefan Ciubotaru ne prezintă audio, „Micul prinț” de Antoine de Sáint Exupery; Alexandra Racu, „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă.

Școala Gimnazială Specială Pașcani cu 14 desene  deosebite lucrate de elevii școlii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here