Acasă Sediul central Lectura și scrisul de mână – Dacă nu poți veni la bibliotecă,...

Lectura și scrisul de mână – Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

15
0

Joi. 23 ianuarie 2025, la ora 14.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași desfășoară (online) activitatea: Lectura și scrisul de mână de Ziua Internaţională a Scrisului de Mână în proiectul ediției a VIII-a: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

În acest demers educațional terapeutic ne-am propus să valorificăm instrumentul de scris (ca și cum am avea un stilou fermecat în mână), alternând cu momente și/sau pasaje de lectură. Puteți scrie povești imaginare sau puteți să răspundeți la întrebările tematice: Ce semnifică pentru fiecare, lectura? Ce este cartea? Cum putem evolua, citind? Dorim să subliniem și noi, în cadrul proiectului  construirea unor scrisori scrise de mână de la elevi, bătrâni, adulți și voluntari (publicul-cititor căruia ne adresăm zilnic).

Suntem într-o eră a ecranelor și a butoanelor și ar fi o pierdere pentru oameni o asemenea abilitate. Scrisul de mână este o artă ce devine obișnuință la un moment dat. Sunt beneficii imense pentru copilul/tânărul ce scrie: așa cum tastaura computerului este folosită prin mișcări simple bazate pe memorie, scrierea de mână, spun specialiștii, dezvoltă abilități motrice fine pentru că exercită un proces cognitiv complex care implică experiențe neuro-senzoriale. Simțind suprafața de scriere, ținând instrumentul de scris și direcționând mișcarea precisă cu gândul, îi oferim creierului un antrenament complet. Abilitățile puternice de scriere îmbunătățesc, de asemenea, înțelegerea textului scris.

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și se încadrează în programul ”Perfecționarea și diversificarea fondului de documente și ale serviciilor de bibliotecă” și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

Durata de implementare a proiectului vizează opt luni de zile din noiembrie 2024-iunie 2025 în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Revis Hârlău, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Școala Gimnazială Specială Pașcani, jud. Iași, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Familii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here