Acasă Şi eu scriu despre cărţi Scurte gânduri despre cărți

Scurte gânduri despre cărți

93
0

Nuntă în cer – Mircea Eliade

Îmbracă două personaje într-unul singur, Ileana și Lena (pe care le leagă un frate vitreg) cu dispariții miraculoase, cu mulțumiri pentru zile fericite dar neîmplinite.

Bine reprezentată e eterna răzvrătire a orgoliului bărbătesc provocată de înjosirea prin actul părăsirii. Observăm și regretele tardive legate de neputința înțelegerii cauzelor care au determinat evenimentele. Foarte bine reprezentate reacțiile spontane ale bărbaților care demonstrează încă o dată că “o scutură și pleacă” în contrast cu predictibilitatea sexului frumos care reliefează că nu întâmplător există noțiunea de limbă maternă.

Agnes Grey – Anne Brontë

Mezina Brontë care a trăit doar 29 de ani prezintă o sublimă lecție de morală transmisă prin intermediul unei ființe educate, sensibilă și perseverentă.

Statutul femeii este bine reprezentat în acea epocă în care ele își găseau jumătatea ori urmărind cu înfrigurare un pețitor urât și bogat ori mulțumindu-se cu unul sărac dar cu suflet înălțător.

Eroina noastră și-a găsit locul și iubirea cu o deosebită modestie, completată cu o viziune realistă și totodată cu multă tandrețe.

O nostalgie spre frumusețea bolnăvicioasăa femeii care are nevoie doar de niște brațe puternice spre a fi protejată și de o inimă care să o iubească și asta ar fi fost suficient spre a merge mai departe în viața dură .

Forma iubirii – Masaru Emoto

După ce a trecut printr-un fulminant faliment autorul cu o bogată imaginație încearcă să abordeze temele eterne ale omenirii: de ce am venit, cine suntem, unde ne ducem după ce murim, ce e iubirea folosindu-se de teorii consacrate (apa provine de pe altă planetă, Louis A. Frank, copiii indigo, Lee Carroll) completându-ne setea noastră continuă de nou, de senzațional și de șoc! Dacă cineva mi-ar fi spus acum 15 ani că un anonim (atunci) va scrie o carte despre apă (un produs banal) și că această carte se va vinde în peste 600.000 de exemplare aș fi spus că e un nebun și că nu e posibil așa ceva.

De aceea îl apreciez pe Masaru Emoto și-l respect pentru că sunt convins că ar fi avut același succes dacă ar fi scris un tratat despre influența radiațiilor gamma asupra glandelor mamare la furnici!

De asemenea autorul demonstrează încă o dată omenirii că iubirea poate îmbrăca orice formă, mai puțin a banilor!

Imposibila întoarcere – Marin Preda

Dacă cineva mi-ar fi oferit această carte fără să știu cine e realizatorul ei nu aș fi crezut că ea a fost scrisă de același autor care a oferit lumii remarcabile romane: “Moromeții” și “Cel mai iubit dintre pământeni”!

La răscruce de vânturi – Emily Brontë
Mi-ar fi plăcut să cred că întoarcerea Catherinei din lumea de dincolo a avut ca scop principal răpirea lui Heatheliff spre a o lăsa pe fiica ei să aibă o viață tihnită.
Foarte sugestivă este reprezentată liniștea văilor înverzite ferite de agitația orașelor, acolo unde mulți țărani nu ajungeau într-o viață de om.
Impresionează remarcabila disciplină suverană a stăpânilor (dezmoșteniri firești) precum și onoarea tipic englezească.

Schimbarea capetelor – Thomas Mann
O pledoarie asupra superficialității ființei umane datorate firii veșnic iscoditoare. Tot femeia care a mușcat din mărul interzis nu e mulțumită cu capul soțului ci e răscolită în permanență de timpul prietenului soțului ei.
Încălcând pe rând regulile tradiției tustrei își găsesc răcoarea (!) în coliba de foc lăsând în urmă totuși un copil care va ajunge un mare învățat dar autorul nu ne dezvăluie de fapt din partea cărui bărbat a venit moștenirea genetică!

Alchimistul – Paulo Coelho

O poveste concretă, credibilă care îmbracă emoțiile prin simplitatea ei.

Un cititor care nu a citit nici o carte de Coelho va crede că e o carte ca multe altele semnate de autor. Dar de remarcat că aceasta, fără o excepțională cunoaștere a ființei umane, a psihologiei, a caracterelor și a așteptărilor nu ar fi desăvârșit această capodoperă.

Mare realizare a autorului îl reprezintă modul în care a reușit să transmită adevăratele îndemnuri de a-ți urma calea realizând în permanență un echilibru bine dozat între forța binelui și mâna lui Dumnezeu.

Valoarea lucrării a crescut prin faptul că a astâmpărat setea cititorilor care s-au văzut captivi într-un alt mod de promovare și înaălțare a eu-lui respectiv printr-o intensă trăire artistică și nu prin litera acelor cărți în care explică în zece pași cum poți să devii feric it (!).

Coelho răsplătește așteptările reușind să transmită prin visare și emoție tot ceea ce ar trebuie să facem bun în viață: să ne ascultăm inima!

Maitrey – Mircea Eliade

Frumoasă reprezentare  a tradiției și religiei hinduse, religie ce presupune scoaterea în evidență a iubirii aproapelui, a valorilor morale împletite în principii solide și reguli clare care nu lasă loc incertitudinilor.

Prilej de intensă meditație și comparație și de ce nu și de competiție cu creștinismul!

Tropicul Cancerului – Henry Miller
Cred că majoritatea tinerilor și-ar fi dorit o astfel de viață pe care o descrie autorul care caută “în zadar misterul sexului” și să descopere după multe săpături că de fapt nu e nimic „că nu e decât un gol, o gaură. N-ar fi nostim să găsești înăuntru o muzicuță sau un calendar. Dar nu-i nimic acolo, absolut nimic”!
Interzisul Miller vrea să arate cu toate astea toți bărbații indiferent de vârstă, cu ochi holbați, cu respirația intensă, cu limbile scoase, gâfâind cu cordul ridicat iar de cele mai multe ori se târăsc în genunchi după femei mai ales după acelea care se lasă greu!

Înșelata – Thomas Mann

Pledoaria pentru forma de exprimare a dragostei demonstrează încă o dată că aceasta nu are limite. Speranța și credința omului de a vedea totdeauna partea plină a paharului și chiar dacă se simte înșelată în fața naturii firii, eroina simțindu-se iubită crede că și-a redobândit ciclul lunar dar care era de fapt forma avansată a unui cancer.

Diavolul și Domnișoara Prym – Paulo Coelho

Folosindu-se de slăbiciunea lui Dumnezeu față de oameni, Coelho extinde lecția de dezvoltare personală punând slăbiciunile oamenilor într-o balanță permanentă aruncând binele și răul dintr-un taler în altul făcând atât cititorul cât și librarul să fie bucuroși.

Numele meu fie Gantenbein – Max Frish

O pertinentă exprimare a geloziei din unghiuri inimaginabile. Personajele apar și dispar într-un joc sarcastic al sentimentelor umane.

Poate că autorul s-a gândit și la acei cititori care vor să fie văzuți de cât mai multă lume că citesc!

Cu o anumită stare sufletească dar și odihnit, vei ajunge să citești această carte și poate vei înțelege ceva! Sau poate nu!

Luminile Sudului – Danielle Steel

Mult, mult sirop! Aluneci ușor ca un fulg printre pagini și este imposibil să nu te regăsești cel puțin într-un personaj imaginat de autor. Romanul îți crează o imensă poftă de viață, de dorințe și împliniri.

Cu toate că latura comercială și-a pus eficient amprenta, e posibil să scăpați și câte o lacrimă! Suntem oameni și noi! Nu-i așa?

Alexandru L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here