Acasă Şi eu scriu despre cărţi Destinație necunoscută – Yves Gandon

Destinație necunoscută – Yves Gandon

138
0

destinatie_necunoscuta-_yves_gandonM-am hotărât să vă scriu despre una din cărțile acestui scriitor francez deoarece, poate, puțini cunosc faptul că prin anul 1970 devenise o prezență familiară în mediile literare românești, legând prietenii afectuoase cu scriitori și chiar critici din țara noastră și cu care se reîntâlnea la anumite reuniuni internaționale. Dealtfel despre acestea, și despre acele simpozioane și reuniuni literare a scris și în presa franceză.

Cartea cu titlul de mai sus – care este și ultimul său roman – aparține literaturii dintre cele două războaie mondiale. De altfel în 1917 când împlinea 19 ani tânărul licențiat în litere se angajează voluntar pe front. Nu știu sigur dar se pare că această carte face parte dintr-un ciclu, fiind inspirat de soarta unei familii franceze în anii celui de-al doilea război mondial. Mobilizat în septembrie 1939 YVES GANDON va rămâne sub arme până la încheierea armistițiului în 1940, cunoscând deci avatarurile companiei, viața de combatant și toate încercările familiei rămase în spatele frontului nevoită să se dispenseze în urma înfrângerii suferită de Franța.

Aici imaginea războiului nu se reconstituie atât din faptele de arme a combatanților, cât din modalitățile prin care omul de rând se adaptează la vicisitudinile unei existențe ieșite din comun.

Scriitorul retrăiește zilele dispersării, ale retragerii, zilele despărțirii de cei dragi, zilele incertitudinii.

Jovialitatea, ironia, care nu lipsesc nici în împrejurări dramatice ale vieții îngăduința cu care sunt privite reacțiile ale oamenilor în momente tensionate, toate sunt prezente.

„Destinație necunoscută” este, în opinia mea, una dintre acele cărți care unește agrementele lecturii cu posibilitatea de a retrăi pagini scrise ale istoriei contemporane văzute prin prisma unui suflet ales.

    P.D.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here