Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca publică Șipote

Zi metodică la Biblioteca publică Șipote

233
0

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: În cadrul fiecărei comunități servite de biblioteca publică există categorii diferențiate de utilizatori. Pentru a răspunde nevoilor acestora, bibliotecile țin seama de specificul psiho-social al fiecăruia. Dar acțiunea culturală și socială a bibliotecii are în vedere și ceea ce se numește non-publicul, adică pe acei membri ai comunității care, fiind lipsiți de educație sau din diverse alte motive, nu frecventeaza biblioteca.

 Locația: Biblioteca publică comunală din Șipote

Data: 22.03.2018

Participanți: 8 (4 bibliotecari din bibliotecile publice comunale – Șipote, Plugari, Andrieșeni, Valea-Lupului – și 4 membri ai Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași).

Structura și desfășurarea atelierului:

  1. Sesiunea teoretică: prezentarea aspectelor teoretice ale problematicii tratate.

Pasul 1: Definirea conceptelor de public și non public

Pasul 2: Clasificarea tipurilor de publicuri și non publicuri

  1. Sesiunea practică: exersarea identificării atât a categoriilor de non publicuri, precum și a metodelor de atragere a acestora în bibliotecă.

Pasul 3: Identificarea tipurilor de publicuri și non publicuri existente în cele șase comunități

Pasul 4: Identificarea metodelor de atragere a non publicului în comunitățile mai sus menționate

Moderatorul atelierului: coordonatorul CCÎM, Laura Mahu ajutată de ceilalți trei membri ai comisiei, Cezar Baciu, Cornel Tudorachi și Bogdan-Theodor Durac.

Concluzii:

Ziua Metodică din 22.03.2018, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă o dată că biblioteca este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță!

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism, în spațiul bibliotecii publice comunale din Șipote iar susținerea acesteia de către Ordonatorul de credite este evidentă la tot pasul. Ne-am bucurat de prezența domnilor primar și vice-primar ai comunei, pe care i-am felicitat pentru interesul manifestat față de instituția suborodonată și pe care o susțin, din toate punctele de vedere. Biblioteca din Șipote își desfășoară activitatea într-un sediu modern, construit cu fonduri europene, în incinta căruia au fost amenajate trei încăperi cu destinația de muzeu. Doamna Baba Monica, bibliotecară la Biblioteca comunală Șipote, ne-a povestit că majoritatea obiectelor vechi au fost adunate de dumneaei de la oamenii din comună.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Șipote.

Mulțumim doamnei bibliotecare Monica Baba, gazda noastră din această zi, pentru implicare și ospitalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here