Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Publică Comunală Scânteia

Zi metodică la Biblioteca Publică Comunală Scânteia

558
0

Tema I: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: În cadrul fiecărei comunități servite de biblioteca publică există categorii diferențiate de utilizatori. Pentru a răspunde nevoilor acestora, bibliotecile țin seama de specificul psiho-social al fiecăruia. Dar acțiunea culturală și socială a bibliotecii are în vedere și ceea ce se numește non-publicul, adică pe acei membri ai comunității care, fiind lipsiți de educație sau din diverse alte motive, nu frecventeaza biblioteca.

Tema II: Legislația care privește activitatea bibliotecilor publice și a bibliotecarilor

Scopul: Conform Legii bibliotecilor nr. 334/31 mai 2002, biblioteca este instituţia, compartimentul sau structura specializată ale cărei atribuţii principale sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea colecţiilor de cărţi, publicaţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere; iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de proiecte şi programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice, cu alte instituţii de profil sau prin parteneriat public-privat; în cadrul societăţii informaţiei biblioteca are rol de importanţă strategică.

 Locația: Biblioteca publică comunală din Scânteia

Data: 26.04.2018

Participanți: 9 (6 bibliotecari din bibliotecile publice comunale – Scânteia, Ciurea, Grajduri, Ipatele, Mogoşeşti-Iaşi, Şcheia – și 3 membri ai Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași).

Concluzii:

Ziua Metodică din 26.04.2018, s-a desfășurat în climatul profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Temele abordate au fost primite cu interes de participanți. A fost un schimb benefic de informaţii în ceea ce priveşte metodele folosite pentru a atrage utilizatori noi la bibliotecă. Balul de Dragobete, Tabăra de vară, Atelierul de mărţişoare, Ateliere de artă populară, Clubul de şah, Şezătoare literar-artistică etc. sunt doar câteva dintre activităţile desfăşurate de colegii noştri din judeţ pentru comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Pe teritoriul comunei gazdă şi în împrejurimi au fost descoperite peste 20 de puncte arheologice. O parte din obiectele vechi din ceramică au fost donate bibliotecii, urmând ca în viitor  acestea să se constituie într-un mic muzeu.

Biblioteca Publică din Scânteia îşi are sediul într-o clădire nouă unde găsim, alături de cărţile oferite spre împrumut, expoziţii cu diverse lucrări ale copiilor, realizate sub îndrumarea doamnei bibliotecare Ramona Aniţei, căreia îi mulțumim pentru ospitalitate şi implicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here