Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Orășenească Hârlău

Zi metodică la Biblioteca Orășenească Hârlău

128
0

Tema I: Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare  europeană

Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce?

  • Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare europeană
  • Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce? 
  • Eveniment Eurodesk: “Time to Move … explorând Planeta Albastră!” – organizat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” în parteneriat cu Biblioteca publică Hârlău și Colegiul Național “Ștefan Cel Mare” Hârlău.

Ziua Metodică din 10.10.2019, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei.

Temele abordate au fost primite cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional.

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere, profesionalism și căldură umană, în spațiul modern al bibliotecii publice din Hârlău, spațiu conform standardelor europene.

Tema I Aurica Dvoracic a tratat-o printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri. A fost adresată o singură întrebare de către Ciubotaru Dana de la Târgu Frumos, cităm: „O organizație fără personalitate juridică poate depune un proiect într-un program cu finanțare europeană?” I s-a dat următorul răspuns: pentru a primi finanțare europeană o organizație trebuie să aibă personalitate juridică.

În calitate de coordonatoare a comisiei, Aurica Dvoracic le-a amintit colegilor că în anul 2020, Biblioteca județeană “Gh. Asachi” împlinește 100 de ani, ceea ce va însemna elaborarea unor publicații în care ar fi bine să-și aibă locul cuvenit și bibliotecile municipale,  orășenești și comunale care împlinesc această vârstă, ceea ce presupune realizarea de către fiecare bibliotecar comunal a unei fișe a bibliotecii și trimiterea acesteia către coordonatorul comisiei. O altă chestiune importantă este elaborarea de către colegii din bibliotecile comunale a unor articole despre activitățile pe care le desfășoară atât pentru Revista bibliotecii județene Asachiana cât și pentru Revista de Biblioteconomie și Știința Informării, elaborată de Biblioteca Națională, la rugămintea expresă a redactorului șef a acesteia din urmă, doamna Anca Moraru.

De asemenea, Aurica Dvoracic le-a adus la cunoștință faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi. Mai mult, Tema II: Eurodesk: Cine? Ce ? De ce ? Pentru ce ? oferă informații punctuale despre rețeaua de informare europeană pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii, Eurodesk, contribuind în același timp la întărirea parteneriatului bibliotecă publică comunală – școală din comunitate și constituindu-se într-o bază pentru viitoare proiecte de mobilitate ERASMUS+ ! Colega noastră de la biblioteca-gazdă, doamna Iuliana Voicu, a primit un material de sinteză (3 foi) despre ce este Eurodesk, programele de mobilitate europene etc. în timp util, pe baza căruia a încheiat parteneriatul cu Colegiul Național “Ștefan Cel Mare” – al cărui reprezentant – domnul profesor Corneliu Munteanu-, s-a implicat în activitatea de antrenare a copiilor, exprimându-și și dorința de a se implica efectiv și în proiectele de mobilitate. Îi mulțumim și noi pentru disponibilitate și receptivitate ! După prezentarea Eurodesk, Campaniei Time to Move, a urmat Concursul Campaniei Time to Move de design al tricoului oficial al Campaniei Time to Move 2020 al cărui Premiu I le va da șansa câștigătorilor de a călători prin Europa cu trenul! Tinerii s-au constituit in 6 grupe și 4 dintre acestea au fost câștigătoare primind premii și o mențiune, în rucsacuri, pixuri, suporturi card pentru telefon, materiale promoționale! Un alt rol al bibliotecii publice, acela de stimulator al mobilităților europene și internaționale, s-a relevat din plin prin organizarea acestui eveniment  de informare europeană Time to Move … explorând Planeta Albastră!

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă și a Colegiului Național “Ștefan Cel Mare” din Hârlău. Fotografiile realizate de către colegul nostru din Belcești, Corneliu Popescu și colega noastră Roxana Cozmiuc – cărora le mulțumim – ilustrează din plin încă una dintre cele mai reușite Zile metodice în care triunghiul de aur, bibliotecă publică – școală – autoritate și-a arătat roadele benefice în ton cu anotimpul pe care îl trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here