Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Tătăruși

Zi metodică la Biblioteca Comunală Tătăruși

120
0

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: îndeplinirea eficientă a misiunii bibliotecilor, aceea de “acces la orice materiale purtătoare de informaţii şi cunoaştere; îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale; susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii”.

Locația: Căminul Cultural Tătăruși – Biblioteca publică comunală Tătăruși

Data: 24.05.2018

Participanți: 16 (5 bibliotecari din bibliotecile publice comunale, 3 membri ai Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică de la Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași și 8 invitați – 1 primar, 1 viceprimar, 1 directorul școlii profesionale, 3 profesoare, 1 asistent social și 1 profesor care a înființat și se ocupă de Muzeul Satului ).

Ziua Metodică din 24.05.2018, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, că biblioteca chiar este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță ! Ne-au bucurat intervențiile invitaților noștri, doamna asistentă socială Mihaela Cârcu-Toader din Lespezi și ale domnului profesor Dumitru Gafița, cel care a înființat Muzeul Satului din Tătăruși, păstrătorul și dezvoltatorul memoriei locale tătărușene ! Iată că, ideea Consiliului Europei, cea mai veche organizație paneuropeană, de a face să lucreze împreună bibliotecile, muzeele și arhivele, se aplică în mod fericit la Tătăruși ! Jos pălăria !

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul modern și primitor alocat bibliotecii publice comunale  din Tătăruși din clădirea nouă a Căminului Cultural iar susținerea acesteia de către Ordonatorul de credite este evidentă la tot pasul.

Colega noastră, Florina Mînzu a punctat cu exemple importanța serviciilor oferite de biblioteca publică, tuturor categoriilor de utilizatori dar cu deosebire celor de vârsta a treia și a patra care, de multe ori, vin la bibliotecă pentru a discuta anumite idei care îi preocupă, anumite lucruri care doresc să le împărtășească celorlalți dar nu îi ascultă nimeni ! Iată încă o ilustrare a rolului bibliotecii publice ca loc de întâlnire între membrii aceleiași generații sau chiar, de ce nu, între generații !!!

Colegul nostru, Bogdan-Theodor Durac ne-a vorbit despre faptul că începând cu 25 mai 2018 intră în vigoare Regulamentul European nr. 679/27.04.2016, privind protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (General Data Protection Regulation – GDPR), regulament care va fi aplicat de toate statele Uniunii Europene și ce înseamnă acest lucru pentru noi, bibliotecarii și pentru colaboratorii noștri.

Vizita de întâmpinare a domnului primar Costel Iosub și a viceprimarului Mirel Gheorghe Lazăr chiar la sosirea noastră în bibliotecă a fost o surpriză plăcută iar discuțiile purtate au fost instructive și ne-au demonstrat interesul decidenților comunei acordat locului și rolului bibliotecii publice în comunitatea pe care o administrează, precum și așteptările îndreptățite ale acestora față de activitatea bibliotecii !

Ziua metodică s-a încheiat cu râs, duioșie, nostalgie și respect față de valorile trecutului tătărușan ; râsul, ca urmare a vizionării scenetei “Surdul nu le aude dar le potrivește”, coordonată de doamnele profesoare Constanța Enea, Ioana Boboc și Agurița Popuța, în interpretarea plină de talent a celor două eleve din clasa a X-a a Școlii Profesionale – Georgiana Marcu și Iulia Petrușca ; duioșia stârnită de un firișor de fată, Maria Ursache (vezi foto), membră a Ansamblului « Mica Bucovină » din Tătăruși, care ne-a cântat și ne-a încântat cu melodia Mândră-i hora-n Bucovina, alături de colega ei, Roșu Mădălina care ne-a încântat cu melodia Prin padure rătăcesc !; respect și nostalgie față de trecutul comunei adunat, expus, întreținut și mereu completat cu drag și migală de domnul profesor Dumitru Gafița care chiar își îndeplinește misia de Președinte al Comisiei de cultură locale ! A fost onorant să-l avem nu doar ca invitat, ci și ca participant activ la atelierul nostru. La fel de onorantă a fost și prezența domnului director al Școlii Profesionale, Ion Ghiban, care și-a însoțit echipa artistică și ne-a vorbit despre buna colaborare dintre școală și bibliotecă.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Tătăruși.

Mulțumim domnului primar și viceprimar, colegei noastre, doamna Ioana Ghiban, domnului profesor și Președinte al Comisiei de cultură Dumitru Gafița, domnului Director al Școlii Profesionale Ion Ghiban, precum și doamnei asistent social Mihaela Cârcu-Toader, pe care o putem considera reprezentantul publicului activ al bibliotecii publice, pentru intervențiile constructive pe parcursul Zilei metodice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here