Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Scobinți

Zi metodică la Biblioteca Comunală Scobinți

104
0

 

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: îndeplinirea eficientă a misiunii bibliotecilor, aceea de “acces la orice materiale purtătoare de informaţii şi cunoaştere; îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale; susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii”.

Locația: Biblioteca publică comunală Scobinți

Data: 09.11.2017

Participanți: 9

 Structura și desfășurarea atelierului:

Sesiunea teoretică: prezentarea aspectelor teoretice ale problematicii tratate.

Pasul 1: Definirea conceptelor de public și non public

Pasul 2: Clasificarea tipurilor de publicuri și non publicuri

Sesiunea practică: exersarea identificării atât a categoriilor de non publicuri, precum și a metodelor de atragere a acestora în bibliotecă.

Pasul 3: Identificarea tipurilor de publicuri și non publicuri existente în cele șase comunități

Pasul 4: Identificarea metodelor de atragere a non publicului în comunitățile mai sus menționate

Sinteza metodelor identificate de către colegii noștri din cele 6 biblioteci publice prezente: Belcești, Cotnari, Deleni, Erbiceni, Hârlău și Scobinți.

  1. Dezvoltarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă.
  2. Promovarea serviciilor noi de bibliotecă.
  3. Desfășurarea de activități specifice diferitelor categorii de non publicuri.
  4. Promovarea serviciilor de bibliotecă în locații neconvenționale.

Moderatorul atelierului: coordonatorul CCÎM, Aurica Dvoracic ajutată de ceilalți doi membri ai comisiei, Florina Mînzu și Cornel Tudorachi.

Concluzii :

Ziua Metodică din 09.11.2017, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, că biblioteca chiar este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță !

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul bibliotecii publice comunale din Scobinți iar susținerea acesteia de către Ordonatorul de credite este evidentă la tot pasul.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Scobinți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here