Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Miroslava

Zi metodică la Biblioteca Comunală Miroslava

216
0

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: îndeplinirea eficientă a misiunii bibliotecilor, aceea de „acces la orice materiale purtătoare de informaţii şi cunoaştere; îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale; susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii”.

Locația: Biblioteca publică comunală Miroslava

Data: 30.05.2018

Participanți: 8 (4 bibliotecare din bibliotecile publice comunale, 4 membri ai Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică de la Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași).

Sinteza metodelor identificate de către colegele noastre din cele 4 biblioteci publice prezente: Miroslava, Horlești, Țibana și Țibănești.

  1. Atragerea tuturor entităților din comunitate în biblioteca publică.
  2. Promovarea serviciilor noi de bibliotecă.
  3. Desfășurarea de activități dedicate categoriei de non public de vârsta a treia și a patra.

Moderatorul atelierului: coordonatorul CCÎM, Aurica Dvoracic ajutată de ceilalți trei membri ai comisiei, Florina Mînzu, Laura Mahu și Cezar Baciu.

Concluzii :

Ziua Metodică din 30.05.2018, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participante care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, că biblioteca chiar este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță !

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere, profesionalism și multă căldură sufletească care a dilatat timpul și in special spațiul modest al bibliotecii gazdă ! Pe rând, colegele noastre ne-au vorbit despre activitățile lor, despre modul în care, zi de zi, se străduiesc să acopere cerințele de lectură și de informare ale cititorilor/utilizatorilor participând în același timp ca inițiatori, membri al echipelor programelor culturale (de exemplu, colega noastră Otilia Porumboiu fiind membră a Echipei Programului Cultural Miroslava 50 – România 100) sau parteneri la diferitele activități culturale organizate de primăria comunității sau de alte entități locale.

Colega noastră, Florina Mînzu a punctat cu exemple importanța serviciilor oferite de biblioteca publică, tuturor categoriilor de utilizatori dar cu deosebire celor de vârsta a treia și a patra care, de multe ori, vin la bibliotecă pentru a discuta anumite idei care îi preocupă, anumite lucruri care doresc să le împărtășească celorlalți dar nu îi ascultă nimeni ! Iată încă o ilustrare a rolului bibliotecii publice ca loc de întâlnire între membrii aceleiași generații sau chiar, de ce nu, între generații !!!

Subsemnata le-am vorbit colegelor noastre despre faptul că începând cu 25 mai 2018 intră în vigoare Regulamentul European nr. 679/27.04.2016, privind protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (General Data Protection Regulation – GDPR), regulament care va fi aplicat de toate statele Uniunii Europene și ce înseamnă acest lucru pentru noi, bibliotecarii și pentru colaboratorii noștri. De asemenea, le-am adus la cunoștință faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi.

Fiecărei colege i s-au predat câte 20 de exemplare din revista Convorbiri literare pentru completarea colecțiilor de periodice ale bibliotecilor lor, conform Proceselor verbale încheiate.

Colega noastră, Otilia Porumboiu ne-a oferit pentru fondul informațional al bibliotecii județene 2 monografii ale Miroslavei: Monografia comunei Miroslava. Despre locuri și oameni realizată de un colectiv de autori și Miroslava. Memoria timpului. Mărturii de la începutul secolului XX de Ștefan Susai, precum și publicația lunară a comunei Informația de Miroslava, 3 numere pe anul 2018, biblioteca fiind prezentă în fiecare număr prin activitățile sale.

Ziua metodică s-a încheiat cu sinteza metodelor de atragere a non publicurilor identificate de către colegele noastre și cu vizionarea exponatelor de la diferitele ateliere organizate de colega noastră împreună cu cititorii și colaboratorii săi.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Miroslava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here