Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca comunală Dumeşti

Zi metodică la Biblioteca comunală Dumeşti

200
0

 

Tema: Metode de atragere a non publicului în bibliotecă. Atelier.

Scopul: îndeplinirea eficientă a misiunii bibliotecilor, aceea de “acces la orice materiale purtătoare de informaţii şi cunoaştere; îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale; susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii”.

Locația: Biblioteca publică comunală Dumești

Data: 23.11.2017

Participanți: 10  

Structura și desfășurarea atelierului:

1. Sesiunea teoretică: prezentarea aspectelor teoretice ale problematicii tratate.

Pasul 1: Definirea conceptelor de public și non public

Pasul 2: Clasificarea tipurilor de publicuri și non publicuri

2. Sesiunea practică: exersarea identificării atât a categoriilor de non publicuri, precum și a metodelor de atragere a acestora în bibliotecă.

Pasul 3: Identificarea tipurilor de publicuri și non publicuri existente în cele șase comunități

Pasul 4: Identificarea metodelor de atragere a non publicului în comunitățile mai sus menționate

3. Sinteza metodelor identificate de către colegii noștri din cele 6 biblioteci publice prezente: Bălțați, Brăești, Dumești, Lețcani, Lungani și Tg. Frumos.

  1. Identificarea nevoilor de informare/divertisment/formare/dezvoltare de competențe a non publicurilor existente în cele 6 comunități..
  2. Promovarea colecțiilor bibliotecii în locuri neconvenționale.
  3. Semnalarea tinerelor talente din comunitate factorilor responsabili cu dezvoltarea acestora.
  4. Dezvoltarea de parteneriate cu toate entitățile din comunitate.
  5. Diseminarea Listelor de Noutăți intrate în bibliotecă partenerilor.

Moderatorul atelierului: coordonatorul CCÎM, Aurica Dvoracic ajutată de ceilalți doi membri ai comisiei, Florina Mînzu și Bogdan-Theodor Durac

Concluzii :

Ziua Metodică din 23.11.2017, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Tema abordată a fost primită cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, că biblioteca chiar este centrul vital al unei comunități și că dăruirea bibliotecarului nu este doar o sintagmă fără substanță !

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul bibliotecii publice comunale din Dumești.

Colega noastră de la biblioteca-gazdă ne-a oferit, înainte de plecare, împreună cu colaboratoarele sale, dna bibliotecară a Școlii Profesionale Dumești, Olimpia Biliuță și dna profesoară Virginia Răileanu, coordonatoarea grupului folk “Mugur de fluier”, un moment muzical deosebit alcătuit din cântece preluate de la Cenaclul Flacăra (Punctul pe i, Taina, Pădure nebună, Mărul, Ninge pe Moldova!). Ema Grigoraș, Adam Mălina, Ancuța haraga, Mădălina Mocanu, Andra și Oana Cenușă ne-au cântat și ne-au încântat atât cu versurile cântecelor cât și cu cristalinul vocilor acompaniate de susurul chitarei. Le mulțumim și le dorim mult succes! Mulțumim și colegei noastre, Laura și colaboratoarelor sale.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Dumești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here