Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Dobrovăț

Zi metodică la Biblioteca Comunală Dobrovăț

204
0

Tema I: Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare  europeană

Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce?

  • Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare europeană – Aurica Dvoracic, Coordonator CCÎM și Expert consultant în fonduri europene
  • Eurodesk: Cine? Ce? De ce ? Pentru ce ? – Aurica Dvoracic, Coordonator CCIM și Multiplicator Eurodesk
  • Eveniment Eurodesk: “Concursul de tricouri Time to Move se reîntoarce!” – organizat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” în parteneriat cu Biblioteca publică comunală Dobrovăț și Școala Gimnazială “Ștefan Cel Mare și Sfânt” Dobrovăț.

Ziua Metodică din 03.10.2019, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei.

Temele abordate au fost primite cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional.

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere, profesionalism și căldură umană, în spațiul modern al bibliotecii publice din Dobrovăț, spațiu conform standardelor europene.

Tema I, Aurica Dvoracic a tratat-o începând un dialog cu colegii din bibliotecile comunale pe subiectul diferențelor și caracteristicilor comune dintre programe și proiecte, după care s-a discutat despre elementele componente ale scrierii unui proiect în vederea accesării programelor cu finanțare europeană, definind și formulând cu titlu de exemplu scopul unui proiect cultural sau obiectivul/le generale, obiectivele specifice, grupul țintă (beneficiari direcți și beneficiari indirecți), activitățile proiectului și rezultatele acestuia. Definirea și formularea fiecărui element al unui proiect au fost ilustrate cu exemplul unui proiect de succes – Moștenire culturală fără granițe – care a primit 50.000 de euro finanțare europeană prin Programul de Vecinătate România – Republica moldova 2004 – 2006 Phare CBC 2006, proiect implementat de Muzeul Literaturii Române din Iași, proiect scris de Aurica Dvoracic și în care biblioteca județeană a fost partener. A urmat partea practică, în care cele 3 colege au formulat principalele elemente ale unei propuneri de proiect după identificarea problemelor comune din comunitățile pe care le servesc. De asemenea, Aurica Dvoracic le-a recomandat pagina de facebook Informare comunitară a bibliotecii județene (https://www.facebook.com/informarecomunitara/ unde găsesc toate apelurile programelor europene de finanțare la zi!

În calitate de coordonator, Aurica Dvoracic le-a amintit colegilor, că în anul 2020, Biblioteca județeană “Gh. Asachi” împlinește 100 de ani, ceea ce va însemna elaborarea unor publicații în care ar fi bine să-și aibă locul cuvenit și bibliotecile municipale,  orășenești și comunale care împlinesc această vârstă, ceea ce presupune realizarea de către fiecare bibliotecar comunal a unei fișe a bibliotecii și trimiterea acesteia către coordonatorul comisiei. O altă chestiune importantă este elaborarea de către colegii din bibliotecile comunale a unor articole despre activitățile pe care le desfășoară atât pentru Revista bibliotecii județene Asachiana cât și pentru Revista de Biblioteconomie și Știința Informării, elaborată de Biblioteca Națională, la rugămintea expresă a redactorului șef a acesteia din urmă, doamna Anca Moraru.

Toate colegele prezente sunt membre ale Asociației ANBPR-Filiala Iași și și-au achitat cotizația pentru anul în curs.

De asemenea, Aurica Dvoracic le-a adus la cunoștință faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi. Mai mult, Tema II: Eurodesk: Cine? Ce ? De ce ? Pentru ce ? oferă informații punctuale despre rețeaua de informare europeană pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii, Eurodesk, contribuind în același timp la întărirea parteneriatului bibliotecă publică comunală – școală din comunitate și constituindu-se într-o bază pentru viitoare proiecte de mobilitate ERASMUS+ ! Colega noastră de la biblioteca-gazdă, doamna Camelia Năstase, a primit un material de sinteză (3 foi) despre ce este Eurodesk, programele de mobilitate europene etc. în timp util, pe baza căruia a încheiat parteneriatul cu Școala Gimnazială “Ștefan Cel Mare și Sfânt” – a căror reprezentante – doamnele profesoare Estela Postelnicu și Irina Ureche -, s-au implicat activ în activitatea de antrenare a copiilor, exprimându-și și dorința de a se implica efectiv și în proiectele de mobilitate. Le mulțumim și noi pentru disponibilitate și receptivitate ! După prezentarea Campaniei Time to Move, a urmat Concursul Campaniei Time to Move de design al tricoului oficial al Campaniei Time to Move 2020 al cărui Premiu I le va da șansa câștigătorilor de a călători prin Europa cu trenul! Tinerii s-au constituit in 10 grupe și 3 dintre acestea au fost câștigătoare primind premii în rucsacuri, pixuri, suporturi card pentru telefon, materiale promoționale! Un alt rol al bibliotecii publice, acela de stimulator al mobilităților europene și internaționale, s-a relevat din plin prin organizarea acestui eveniment  de informare europeană, Concursul de tricouri Time to Move se reîntoarce!

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre cei prezenți a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă și a Școlii Gimnaziale “Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Dobrovăț. Fotografiile realizate de către colegul nostru Corneliu Tudorachi – căruia îi mulțumim – ilustrează din plin încă una dintre cele mai reușite Zile metodice în care triunghiul de aur, bibliotecă publică – școală – autoritate și-a arătat roadele benefice în ton cu anotimpul pe care îl trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here