Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Orășenească „Dan Laurențiu” Podu Iloaiei

Zi metodică la Biblioteca Orășenească „Dan Laurențiu” Podu Iloaiei

97
0

Tema I: Strategia de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice a județului Iași

Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce?

Eveniment Eurodesk: “EURODESK – 30 de ani de informare europeană pentru tineri!” – organizat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași – Info Point EURODESK în parteneriat cu Biblioteca Orășenească “Dan Laurențiu” Podu Iloaiei și Școala Gimnazială “Al. I.Cuza” Podu Iloaiei.

Ziua Metodică din 27.02.2020, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Temele abordate au fost primite cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional.

Discuțiile profesionale și colectarea datelor – prin completarea celor două formulare de lucru – pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice din județul Iași, s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul alocat Bibliotecii Orășenești “Dan Laurențiu” Podu Iloaiei.

Coordonatoarea comisiei, Aurica Dvoracic, a prezentat Planul de acțiuni pentru anul în curs punând accentul pe atingerea Obiectivului specific 1 și anume elaborarea și perfecționarea continuă a unei Strategii de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice a județului Iași, care reprezintă și prima temă de lucru la această întânire cu colegele din Zona B.

În continuare, Aurica Dvoracic, a prezentat cerințele Temei I expunând atât cele două formulare de lucru – Profilul comunității și Ghidul de interviu (întocmite de Aurica Dvoracic după Rebecca Teasdale de la Biblioteca Oak Park, Illinois ) pentru realizarea Fazei 1 – Colectarea datelor și analiza acestora, precum și modelele de completare a acestora. Fiecare membru al comisiei, Florina Mînzu, Roxana-Cătălina Cozmiuc, Bogdan-Theodor Durac și coordonatoarea Aurica Dvoracic au lucrat împreună cu colegele noastre, Mihaela Burlacu de la Podu Iloaiei, Elena Ghervan de la Brăești, Monica Gulei de la Valea Lupului, Mariana Irașoc de la Lungani, Laura Cacoveică de la Dumești și Rica Onofrei de la Lețcani, la completarea celor două formulare cu datele reale din fiecare comunitate servită.

Aurica Dvoracic le-a reamintit colegelor noastre faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi. Mai mult, Tema II: Eurodesk: Cine? Ce ? De ce ? Pentru ce ? oferă informații punctuale despre rețeaua de informare europeană pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii, Eurodesk, contribuind în același timp la întărirea parteneriatului bibliotecă publică comunală – școală din comunitate și constituindu-se într-o bază pentru viitoare proiecte de mobilitate ERASMUS+ iar anul acesta, Eurodesk celebrează 30 de ani de informare europeană pentru tineri și 22 de ani de informare europeană pentru tineri în România! Colega noastră de la biblioteca-gazdă, doamna Mihaela Burlacu, a primit materialul despre Istoricul și dezvoltarea Eurodesk (2 foi) și un material de sinteză (3 foi) despre ce este Eurodesk, programele de mobilitate europene etc., în timp util, pe baza căruia a încheiat parteneriatul cu Școala Gimnazială “Al. I.Cuza” Podu Iloaiei – a cărei directoare, doamna profesoară Ionela Zmău împreună cu doamnele profesoare Ștefanida Postelnicul, Rădița Aparaschivei și bibliotecara școlii, doamna Maria Prostire, prezente la această întâlnire, s-au implicat activ în activitatea de antrenare a copiilor, exprimându-și și dorința de a aplica proiecte în programele de mobilitate. Le mulțumim și noi pentru disponibilitate și receptivitate ! După prezentarea despre Istoricul și dezvoltarea Eurodesk, despre ceea ce este Eurodesk, a urmat Antrenamentul pentru Concursul Campaniei Time to Move, în cadrul căruia cele 7 grupe au elaborat designul pentru Tricoul oficial al campaniei Time to Move 2021 ! Și, pentru prima dată, a fost un Premiu Special al juriului – alcătuit din cele 6 colege bibliotecare – Mihaela Burlacu de la Biblioteca Orășenească “Dan Laurențiu” Podu Iloaiei, Monica Gulei de la Biblioteca Valea Lupului, Laura Cacoveică de la Biblioteca Dumești, Elena Ghervan de la Biblioteca Brăești, Mariana Irașoc de la Biblioteca Lungani, Rica Onofrei de la Biblioteca Lețcani. Rezultatele au fost premiate, câștigătorii primelor trei locuri primind premii specifice ( rucsacuri Eurodesk, pixuri Eurodesk și materiale promoționale)! Un alt rol al bibliotecii publice, acela de stimulator al mobilităților europene și internaționale, s-a relevat din plin prin organizarea acestui eveniment  de informare europeană, EURODESK – 30 de ani de informare europeană pentru tineri!

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Podu Iloaiei. Fotografiile realizate ilustrează din plin încă una dintre cele mai reușite Zile metodice în care triunghiul de aur, bibliotecă publică – școală – autoritate și-a arătat roadele benefice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here