Acasă Sediul central Festivalul „Teodorenii” 2019: Concursul de traducere și retroversiune „Istorii alternative”

Festivalul „Teodorenii” 2019: Concursul de traducere și retroversiune „Istorii alternative”

904
2

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași lansează cea de a cincea ediție a Concursului de traducere și retroversiune pentru elevi, manifestare inclusă în cadrul ediției a VI-a a Festivalului „Teodorenii”. Competiția se adresează exclusiv elevilor din ciclul liceal din județul Iași și cuprinde două probe obligatorii:

(1) Realizarea unei traduceri din română în engleză a unui fragment (2500 de caractere) din volumul Romanul unui adolescent miop, de Mircea Eliade; (textul aici)

(2) Realizarea unei traduceri din engleză în română a unui fragment (2500 de caractere) din volumul Tom’s Cabin or, Life Among the LowlyColiba unchiului Tom, de Harriet Beecher Stowe. (textul aici)

Participanții vor face dovada măiestriei în traducere și retroversiune pentru ambele texte. Vor fi luați în considerare doar participanții care execută ambele traduceri.

Textele vor fi redactate în format editabil (.doc, .docx, .rft, .odt) și vor fi trimise până la data de 29 noiembrie 2019 pe adresa de e-mail iasiamericancorner@gmail.com. Documentul va conține numele și prenumele participantului, instituția de învățământ/clasa, adresa de e-mail și numărul de telefon. Nerespectarea acestor condiții, precum și orice dovadă de plagiat vor duce la respingerea concurentului.

Fragmentele propuse de organizator sunt disponibile în format electronic pe pagina www.bjiasi.ro sau în format tipărit la sediul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Compartimentul American Corner (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8, Galeriile comerciale, mezanin).

Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu de specialitate, care va puncta fidelitatea și transparența traducerii/retroversiunii. Se vor acorda următoarele premii: Premiul I – 500 de lei, Premiul al II-lea – 400 de lei și Premiul al III-lea – 300 de lei.

Se vor mai acorda diplome și premii speciale. Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, 4 decembrie 2019, ora 14.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene Iași. Informații suplimentare puteți obține direct la sediul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, Compartiment American Corner (Bd. „Ștefan cel Mare” nr. 8-10, Galeriile comerciale, mezanin), pe e-mail, la adresa iasiamericancorner@gmail.com sau telefonic, la numărul 0751769118.

Prin participarea la concurs sunt de acord să fiu contactat, la datele de contact comunicate o dată cu trimiterea textelor, pentru a fi informat exclusiv cu privire la acest concurs. Înțeleg că pot cunoaște toate condițiile de prelucrare a datelor personale disponibile pe https://bjiasi.ro/protectia-datelor-personale/. Înțeleg că mă pot adresa oricând Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” pentru retragerea consimțământului dat.

Festivalul „Teodorenii” este o manifestare iniţiată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” în anul 2014 şi organizată în parteneriat cu instituţii reprezentative din Iași. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană şi a altor genuri în afară de ficţiunea literară clasică. Ediţia din acest an se desfăşoară sub genericul Roman istoric/ Istorii alternative. Pornind de la semnificaţiile largi cuprinse de romanul istoric în general, sunt gândite acţivităţi şi comunicări ce extind aria cunoscută până acum ca fiind din arealul celor doi importanţi scriitori ieşeni, patroni spirituali ai manifestării. De asemenea, apelul la istoriile alternative va dinamiza şi mai mult atmosfera intelectuală a activităţilor programate în cele trei zile, respectiv pe 4, 5 și 6 decembrie 2019. Ca şi la precedentele ediţii, la eveniment vor fi prezenţi invitaţi de marcă atât din Iaşi, cât şi din ţară.

2 COMENTARII

    • Dovediţi o inteligenţă rară… Şi adresa de mail este sugestivă în această privinţă. Bănuiesc că nu vă aflaţi printre participanţi, cu atât mai puţin printre premiaţi…
      Pe pagina de Facebook a Bibliotecii au fost publicate în timp real rezultatele. Datorită limitărilor tehnice şi de personal, pe site vor apărea astăzi.
      Cei interesaţi au venit la festivitatea de premiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here