Acasă Filiala „Mihail Sadoveanu” ATELIERE DE EDUCAȚIE INTERCULTURALĂ. I Atelier: Arts Lab în Bibliotecă

ATELIERE DE EDUCAȚIE INTERCULTURALĂ. I Atelier: Arts Lab în Bibliotecă

82
0

7 Noiembrie 2022 a constituit punctul de start al proiectului educațional Provocările Culturii: Ateliere de Educație Interculturală – Arts Lab în Bibliotecă organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Asociația SUPER TINERI (Asirys) Târgu Frumos, județul Iași și găzduit de Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Iași.

Proiectul își propune întărirea gradului de coeziune educațională prin promovarea  lecturii (a fondului de carte al bibliotecii), a educației nonformale prin facilitarea contactului elevilor de liceu cu diverse zone ale culturii prin dialog cu diferiți creatori culturali în cadrul atelierelor dar și, promovarea diversității de expresie culturală și recunoașterea nevoilor umane comune dincolo de specificul unei culturi. Vom utiliza în cadrul acestor activități termenul de bilingvism pentru că, vom conversa atât în limba română cât și în limba engleză.

Arts Lab în Bibliotecă. Muzeul Alternativ de Folclor a abordat într-un mod inovator patrimoniul cultural local al județului Iași, balada „Miorița”-reinterpretată în zilele noastre de către  opt artiști voluntari din Spania, Italia, Germania, Turcia, Iordania și Egipt împreună cu tinerii liceeni de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași și Liceul cu Program Sportiv Iași. Biblioteca Județeană Iași a venit în sprijinul desfășurării atelierului cu – Bibliografii Tematice (Cusături și țesături populare) construite de Serviciul Catalogare, Achiziții, Informare Bibliografică. Balada „Miorița” provine din folclorul românesc și descoperitorul baladei, Alecu Russo consideră că, „păstorul câmpiilor și al munților noștri (…) a produs cea mai frumoasă epopee pastorală din lume”.

După deschiderea evenimentului, tinerii participanți au asistat la un moment muzical-artistic, au fost împărțiți pe echipe, au participat la un kahoot! pe tema MIORIȚA și, pe urmă, prin rotație, toate echipele de elevi au fost interactivi la cele 8 ateliere ale voluntarilor Asirys.

Primul atelier gestionat de voluntarul, Cihan Falez (Turcia) – Jazz singer song writer s-a ocupat de conceperea și studierea  liniei melodice a baladei pe corzile chitarei cu liceenii;

De al doilea atelier s-a ocupat Chiara Gentili (Italia) – teatru adică, cutia de emoții a baladei „Miorița” transpusă prin mimică;

La al treilea atelier cu Federica Colzani (Italia) – painter, participanții „au luat” emoția de la atelierul doi și cu ochii închiși au reprezentat pe o foaie albă emoția specificată; așa cum știm, ia românească reprezintă emoțiile creatorilor și, astfel, cu Federica am făcut și facepainting, reprezentând emoția printr-un simbol exact cum făceau în trecut, în tradiția românească femeile cu ia românească.

Atelierul patru condus de Ataota (Egipt) – circus artist, dancer a pus accent pe finalul incert al baladei Miorița reprezentat prin pași de dans.

Atelierul cinci – Maja Mörchen (Germania) – fashion designer a construit cu participanții un colaj inedit din materiale, confecții și ață cu o scenă reprezentativă a fiecărei echipe din Miorița.

Atelierul șase condus de Sara Torrijos (Spania) – graphic designer ne-a condus spre storytelling. Mai exact, alegerea unui personaj (special concepute, asemenea unor cărți de joc) care să îl ajute pe ciobănaș să aibă un final frumos în Miorița adică, reinventarea personajelor.

Atelierul șapte – Yavuzhan Gumus (Turcia) – sculptor, visual artist a redat prin utilizarea lutului construirea unui personaj sau a unui simbol din baladă a ceea ce a ales echipa de tineri la atelierul șase.

Ultimul atelier opt gestionat de Wasan Abusummaquah (Iordania) – multimedia artist a adus statueta de lut de la atelierul șase și au realizat înregistrarea poveștii baladei create astăzi, de echipa de elevi.

În final, participanții adică, vizitatorii acestui prim atelier au devenit „artiștii” contemporani ai reinterpretării baladei Miorița unde, prin metodele și tehnicile aplicate din educația non-formală au interacționat, au conversat și exersat abilități și competențe diverse creative atât de necesare în procesul lor educațional.

Un proiect valoros si inedit prin transpunerea unanim recunoscută a DIVERSITĂȚII CULTURALE,  o gestionare perfectă a interacțiunilor inter-instituționale dar și a participanților cu echipa de voluntari SUPER TINERI Asirys Târgu Frumos coordonată cu profesionalism și suflet de Mihaela Podariu pentru care  Biblioteca Județeană Iași întotdeauna va veni cu deschidere și responsabilitate spre facilitarea acestor contacte culturale și de promovare a educației la nivel de excelență în creativitate. Le mulțumim tuturor și îi așteptăm la următoarea activitate din cadrul proiectului!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here