Acasă Filiala „Ion Creangă” Cerneală și celuloid (12 iulie 2018): „Lordul Jim”

Cerneală și celuloid (12 iulie 2018): „Lordul Jim”

25
0

În cadrul proiectului „Cerneală și celuloid”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” și-a întâmpinat publicul cinefil, joi, 12 iulie 2018, cu filmul de aventură „Lordul Jim”, realizat în anul 1965, bazat pe romanul omonim al scriitorului Joseph Conrad.

Jim (Peter O’Toole) este un tânăr marinar cu o carieră promițătoare ce pornește de la simplu marinar și ajunge secundul căpitanului Marlow (Jack Hawkins). Jim este rănit și lăsat în insula Java pentru a se recupera. Când este din nou apt, se angajează pe un cargobot dezafectat numit Patna SS care transporta sute de musulmani în pelerinaj la Mecca. Atunci când o furtună amenință nava intervine panica echipajului care ocupă bărcile de salvare, fără a se gândi și la pasageri, aceștia fiind lăsați în voia sorții. Jim, într-un moment de slăbiciune fuge și el cu echipajul.

Atunci când ajung în port, marinarii sunt uimiți să găsească vasul intact cu toți pasagerii. Restul echipajului dispare, dar Jim insistă să-și mărturisească vinovăția lui într-o anchetă oficială. El este degradat și se retrage în rușine. Umplut cu dezgust față de sine, Jim devine un vagabond.

Într-o zi, el salvează o încărcătură de praf de pușcă. Stein (Paul Lukas), proprietarul mărfii, îi oferă un loc de muncă extrem de periculos: transportarea acestei încărcături și a unor puști pe râu în provincia Patusan, pentru a ajuta un vechi prieten, șeful orașului, care conduce o revoltă împotriva unor bandiți conduși de General (Eli Wallach).

După lungi și periculoase peripeții, Jim ajunge la destinație, dar este capturat de General, care îl torturează pentru a afla unde a ascuns Jim încărcătura. Jim rezistă torturii și cu ajutorul localnicilor evadează și pornește o contraofensivă împotriva Generalului, pe care îl învinge.

Despre subiectul cărții/filmului ne-a vorbit, în debutul întâlnirii, moderatorul și jurnalistul Vlad Frânghiu.

Vă așteptăm și la următoarele proiecții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here