Acasă Copiii singuri acasă Descrierea proiectului „Copiii singuri acasă”

Descrierea proiectului „Copiii singuri acasă”

161
0

„Copiii singuri acasă”

2016-2017 – proiect educaţional derulat în cadrul

Programului de prevenire a delincvenţei juvenile şi a  victimizării minorilor

 

 

Migraţia forţei de muncă  către piaţa locurilor de muncă din Europa, ca urmare a aderării României la comunitatea europeană, atrage după sine un val de probleme sociale pe care societatea civilă şi instituţiile statului încearcă să le găsească o rezolvare pe termen lung.

Conform unor studii realizate de Asociaţia Salvaţi Copiii, în ultimii 10 ani, din România au plecat la muncă în străinătate peste 2.000.000 de persoane. Copiii acestor persoane, care au plecat la muncă în altă ţară, reprezintă o categorie socială cu grad de vulnerabilitate crescut, necesitând suport specializat din punct de vedere educaţional.

Datele furnizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului indică faptul că în anul 2013 în România sunt 82.073 de copii rămaşi acasă şi ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în străinătate (conform statisticilor Asociaţiei Salvaţi Copiii). În realitate, numărul copiilor rămaşi singuri acasă este mult mai mare, mare parte dintre părinţi refuzând să declare că muncesc în altă ţară

Specialiştii în educaţie şi psihologii arată că deprivarea afectivă a copilului de părinte/părinţi îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de delincvenţă, victimizare şi abandon şcolar.

Această categorie de minori reprezintă o prioritate în activităţile de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor  desfăşurate de Compartimentul de Proximitate din cadrul SECŢIEI 4 POLIŢIE Iaşi deoarece reflectă un segment social cu risc crescut din punct de vedere criminogen.

Pornind de la aceste realităţi, dar şi de la faptul că prevenirea delincvenţei juvenile reprezintă o prioritate pentru activităţile Poliţiei Române din anul 2012 şi până în prezent, considerăm că este necesar să dezvoltăm şi să implementăm un proiect educativ-preventiv adresat acestei categorii de minori care locuiesc şi învaţă pe raza de competenţă a Secţiei 4 Poliţie Iaşi.

Prin acest proiect ne propunem să realizăm o serie de activităţi de informare şi prevenire în cadrul unităţilor şcolare de pe raza Secţiei 4 Poliţie având ca beneficiari direcţi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Totodată, ne propunem să realizăm o serie de sesiuni de informare şi cu directorii unităţilor de învăţământ şi cadrele didactice în scopul identificării timpurii a comportamentelor cu risc ale elevilor care au părinţii plecaţi la muncă în altă ţară.

Având ca punct de plecare aceste deziderate,  poliţiştii de proximitate au conceput proiectul “COPIII SINGURI ACASĂ” axat pe

activităţi de informare la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ ce vizează dezvoltarea abilităţilor de siguranţă personală şi de reducere a unor comportamente neadecvate spaţiului şcolar şi extraşcolar. Acest gen de activităţi este conceput a fi realizat şi derulat în parteneriat cu specialişti din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, C.J.R.A.E Iaşi, Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” Iaşi şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul U.A.I.C. Iaşi.

Descrierea proiectului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here