Acasă calendar Clubul Lady: Ía – „cartea de identitate” a poporului român

Clubul Lady: Ía – „cartea de identitate” a poporului român

42
0

ia - ro-gr

Ía – „cartea de identitate” a poporului român

Sâmbătă, 27 iunie 2015 începând cu ora 10.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” Iași, Asociația „Ciurbeștenii” Iași și Comunitatea Elenă din Iași vă invită să participați la o nouă ediție a Clubului Lady pentru a marca într-un mod inedit Ziua Universală a Iei românești: vom privi ía românească prin „ochii” cămășii tradiționale grecești (poukamiso).

Atât costumele tradiționale românești, cât și cele grecești reprezintă părți importante a două culturi bogate. Și în România, și în Grecia, portul popular diferă de la o zonă geografică la alta. Prin această întâlnire ne propunem să descoperim similitudinile și caracteristicile celor două bluze tradiționale.

Invitații noștri: Silvia Cozmâncă (președinte Asociaţia „Art – Meşteşugurile Prutului” Iași) și Alina Ivașcu  (Comunitatea Elenă din Iași) ne vor prezenta, pe rând, particularitățile privind tehnica confecţionării şi decorării, specific şi despre ornamentele tradiţionale din spaţiul românesc și cel grecesc.

Cu aceeași ocazie, Asociația „Ciurbeștenii” va fi prezentă cu ii și costume populare din zona Moldovei, iar Comunitatea Elenă din Iași ne va prezenta costumul popular grecesc din zona Attica, care este și cel mai întâlnit în România.

Alături de noi vor mai fi studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași și de la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Ziua Universală a Iei românești – 24 iunie – este şi sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi zi de Sânziene sau Drăgaice. Aceasta a rămas în istorie ca o zi plină de magie şi sfinţenie, o sărbătoare a verii, a luminii şi a iubirii.

Se spune că, de Sânziene, cerurile se deschid, la miezul nopții, iar zânele cu puteri binefăcătoare dansează în hore, iar fetele își pun flori neîmpletite sub cap pentru a-și visa ursitul.

Întâlnirile Clubului Lady sunt sponsorizate de Susanu Clinic Iaşi.

Participarea este gratuită.

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here