Acasă calendar Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

30
0

afis clepsidra 12 iunie A3

Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” invită publicul vineri, 12 iunie 2015, începând cu ora 12.00, la Sala de Lectură, la o nouă întâlnire-dezbatere a Clubului Clepsidra, dedicată celui mai mare dramaturg român, de asemenea nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist – Ion Luca Caragiale – de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit zilele acestea 103 ani (9 iunie).

Astfel, întâlnirea de vineri se va desfășura sub genericul „Caragiale, un poet prea puțin cunoscut”. Conferința va fi susținută de lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care va creiona un portret al creatorului Caragiale, ce va include și sensibilitatea lui, prea puțin mărturisită în comedii, drame și nuvele și, în același timp, va prezenta tinerilor câteva versuri care i-ar putea atrage spre universul inedit al creației caragielene deja normate.

Invitatul special al întâlnirii este prof. univ. dr. Valeriu Ţurcanu, de la Universitatea de Stat din Republica Moldova. Actor, regizor, scenarist, dramaturg, poet şi prozator, Valeriu Ţurcanu are o impresionantă activitate artistică şi carieră universitară, cât şi o operă literară care l-a impus mai ales în dramaturgia contemporană. După cum însuși mărturisește în volumul Dramaturgie: „Cea mai importantă temă pentru orice public este originea, identitatea sa, ideea care ar anima generaţiile viitoare, ar deschide perspective istorice.(…) Ideea naţională este, în primul rând, o descendenţă, o rudenie în linie directă (de la strămoşi la urmaşi), o filiaţie, venită din posteritate” – aceste afirmații fiind și punctul de plecare al alocuțiunii domniei sale.

Proiectul „Clubul Clepsidra” se desfășoară în cadrul programului Biblioteca și Societatea al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” și se adresează publicului larg interesat de felul în care moravurile politice se regăsesc în literatura națională și internațională, a decelării propagandei și ficțiunii de mesajul literar valabil exprimat prin convingerea autorilor. Activitățile proiectului sunt concretizate prin întâlniri-dezbateri trimestriale ce reunesc specialişti politologi/ filosofi/ istorici/ literați ai Iaşului și au ca scop promovarea unui mediu de comunicare de natură politico-culturală, dar și facilitarea schimbului de experienţă, cunoaştere şi informaţii către publicul larg.

Dacă prima întâlnire a fost dedicată rolului elitelor secolului al XIX-lea, începând cu aceasta, temele abordate vor fi personalități reprezentative ale vieții politice și culturale.

Participarea este gratuită.

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here