Acasă Sediul central „Tradițiile Iașului”: „Ia moldovenească și muzica tradițională a Iașului”

„Tradițiile Iașului”: „Ia moldovenească și muzica tradițională a Iașului”

136
0

Miercuri, 24 iunie 2020, în mediul virtual, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Asociația „Ciurbeștenii”, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași și Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași vă propun o întâlnire în cadrul proiectului Tradițiile Iașului cu „Ia moldovenească și muzica tradițională a Iașului”.

La 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica, este celebrată Ziua Universală a Iei. În această zi de sărbătoare este lăudată Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul „cel mai mare între cei născuți, cel mai mic în împărăția cerurilor”.

Ia este o cămașă croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în zona gâtului, unde este încrețită pe un șnur. Pânza utilizată era din in, borangic sau cânepă, mai nou din mătase sau bumbac.

Doamna profesoară Adnana Grigore de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași ne-a pus la dispoziție poze trei ii, una din zona Iașului, care are în culorile sale culorile cunoscute ale zonei verde frunză și galben pai și două din zona Bucovinei. Toate iile din fotografii au o vechime de peste 100 ani, iar catrința aurie are o vechime de peste 150 ani.

Cămașa tradițională românească din pânză cu broderii maiestoase, care adună în cusătură toată natura creată a Bunului Dumnezeu, de la soare până la cea mai mică floare, este sărbătorită de românii de pretutindeni și scoate în evidență această zi care a rămas în istorie ca un timp plin de magie şi sfinţenie, o sărbătoare a verii, a luminii şi a iubirii. Se spune că de Sânziene cerurile se deschid la miezul noptii, zânele cu puteri binefăcătoare dansează în hore, iar fetele își pun flori neîmpletite sub cap pentru a-și visa ursitul.

În același material veți descoperi trei melodii tradiționale interpretate de partenerii proiectului: Asociația CIURBEȘTENII, tânărul Radu Cimpoi și profesor Adnana Grigore, pasionați de tradiții moldave și în special din zona Iașului. Prin  această activitate anunțăm că vom realiza broșura cu același titlu pentru a marca încheierea ediției întâi a activităților „Tradițiile Iașului”.

„Tradițiile Iașului” face parte din proiectul „Carte și tradiție românească” care încurajează cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei și se adresează în special publicului tânăr, dar nu numai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here