Acasă Sediul central STAR PARTY NR. 2 – Astroclubul “Cassiopeia” – Ceplenița

STAR PARTY NR. 2 – Astroclubul “Cassiopeia” – Ceplenița

16
0

„Cassiopeia” – constelația circumpolară care dă numele celui de-al doilea astroclub, înființat prin proiectul “Constelația bibliotecilor”, la Biblioteca Ceplenita; o constelație vizibilă pe cer în dreptul Căii Lactee, cu 2 obiecte Messier, dar și cu noi roiuri stelare cu nume interesante, precum “Sare și piper”, “Libelula” sau “Trandafirul Carolinei”.

Sub aceste auspicii – ale ineditului și vizibilității pe care o dau bibliotecii acest proiect – a avut loc în ultima zi de vară deschiderea astroclubului “Cassiopeia” – Ceplenița, în cadrul unui star party care a adunat aproximativ o sută de persoane. 
Odată telescopul asamblat (Dobson-ul de 200 mm) de către membrii astroclubului “Pegas”, gazda evenimentului – Georgiana Sandu – a dat startul noului serviciu de bibliotecă, mulțumind Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi, pentru selectarea bibliotecii în proiect și acordarea kitului necesar observațiilor astronomice (telescop, planisfere, hărți stelare), dar și domnului primar Dumitru Laiu, care a aprobat achiziționarea unor accesorii ce completează kitul amintit (un laser colimator, un laser pointer verde cu lanternă și un binoclu Bresser Hunter 10×50); accesorii care au fost folosite ulterior la observații.

După speech-urile invitaților, Mihaela Morariu, manager de proiect, Dumitru Laiu, primar, Diana Loredana Galben, directorul școlii din Ceplenița și Dorin Cozan, coordonatorul activităților, a urmat un concurs cu întrebări din astronomia pentru amatori, cu un premiu de 500 lei, din bugetul proiectului cofinanțat de AFCN.

Clasamentul este următorul:

Premiul 1: Viorel Goldan
Premiul 2: Tudor Moraru
Premiul 3: Mădălina Goldan

Mențiuni, constând în pachete de cărți oferite de biblioteca județeană, au obținut Georgiana Deleanu și Ionuț Huciog.

După concursul menționat, au urmat observațiile astronomice, într-o locație potrivită, cu iz istoric, în imediata vecinătate a fostului conac “Cantacuzino”, unde participanții la star party au privit pentru prima dată prin noul telescop planetele și alte corpuri cerești.

Finalul star-party-ului a constat într-un foc de tabără spectaculos, unde s-a dansat și s-a cântat, sesiunea de karaoke fiind foarte apreciată de tinerii prezenți.

De menționat este participarea a 12 membri de la Astroclubul PEGAS din Cotnari, care s-au împrietenit cu membrii noului astroclub, acest fapt constituind un bun început pentru parteneriate viitoare și activități specifice.

Vă așteptăm vineri, 6 septembrie 2019, orele 18, la Biblioteca Publică Erbiceni, la deschiderea celui de-al treilea astroclub – “Andromeda”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here