Acasă Sediul central „Spovedanie pentru învinși”, de Panait Istrati

„Spovedanie pentru învinși”, de Panait Istrati

107
0

Cartea a apărut în anul 1991, la Editura Dacia din Cluj-Napoca, în Colecția IEȘIREA DIN LABIRINT, aflată sub coordonarea lui Iordan Chimet (eseist, prozator, poet, scenarist, traducător). Volumul este tradus de către Alexandru Talex și în Cuvântul înainte vine cu lămuriri în ceea ce privește „cartea de vizită” a lui Panait Istrati.

Autorul volumului – Spovedanie pentru învinși. După șaisprezece luni în U.R.S.S. – spune lucrurilor pe nume despre comunism și „barbariile” acestuia, reflectate în „lumile” în care a pășit și, cu un ochi fin, le surprinde în pagini memorabile.

Așadar, cartea este ușor de citit, se întinde pe 150 de pagini, în care găsim înfățișate capitolele: Spovedanie pentru învinși; În U.R.S.S; Străbătând orașe și sate, stepe și mări, munți și fluvii; Afacerea Rusakov sau U.R.S.S. de azi. Acestea sunt însoțite de ADDENDA în care sunt surprinse: Două scrisori adresate lui Gherson, secretarul G.P.U. – ului; Opinia lui Romain Rolland; Omul care nu aderă la nimic; Itinerar cronologic al călătoriei în U.R.S.S… la care Panait Istrati face trimitere pe parcursul volumului.

Concluzia este, după cum ne spune Alexandru Talex (traducătorul cărții din limba franceză)… „Cu sacrificiu de sine, el (n.n. Istrati) a dezvăluit – printre primii – opiniei publice mondiale, cangrena care rodea dictatura comunistă, pusă în slujba unei caste – nomenclatura – ce trăia în opulență, în timp ce poporul era asuprit, înfometat și exploatat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here