Acasă Sediul central „Simboluri și tradiții  ieșene” – Carte și tradiție românească

„Simboluri și tradiții  ieșene” – Carte și tradiție românească

21
0

Sâmbătă, 26 iunie 2021, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Companiei de Transport Public Iași, al Asociației Tramclub Iași, Asociația „ART Meșteșugurile Prutului”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, au organizat întâlnirea „Simboluri și tradiții  ieșene” – Carte și tradiție românească.

Anul acesta am fost onorați să aniversăm Ziua Universală a IEI, de Ziua Drapelului Național instituită în anul 1998 și am avut ocazia să subliniem coloristica Iilor moldovenești care au în componență preponderent: roșu, galben, albastru și verde.

În cadrul acestui eveniment, lector univ. dr. Silviu Teodor Stanciu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, a susținut conferința – „Ia în context urban” în spațiul verde de  la Rond Târgu Cucu unde a fost parcat „Tramvaiului Iei”.

Important centru cultural, economic și academic, Iașul poate fi considerat un oraș al premierelor la nivel național, aici fiind deschisă prima universitate, prima tipografie, prima grădină botanică, dezvoltarea urbanistică din secolele XVIII-XIX desfășurându-se după exemple de referință din Europa occidentală.

Pentru a expune explicativ această temă, în cadrul cursei speciale pe traseul Târgu Cucu – Copou, lector Silviu Teodor-Stanciu a vorbit despre „Influențele occidentale în Iașul secolului al XIX-lea”.

În fotografii am putut vedea pe străzile Iașului de la începutul secolului al XIX-lea, personaje în costumație tradițională: ie, catrință, cămeșă, ilic, ițari, dar și în vestimentație occidentală.

Elementul central al pozelor l-a constituit Regina Maria în IE la Iași.

De-a lungul traseului Târgu Cucu – Copou și retur au fost prezentate cele mai recente publicații, dar și unele vechi, din colecțiile bibliotecii județene care promovează țesăturile tradiționale românești. Au fost explicate tehnici tradiționale de coasere  de profesor Ema Paval, reprezentanta Asociației „ART Meșteșugurile Prutului”.

Iile românești vechi de 50 – 60 de ani, cusute în epoca promovării exagerate a polimerilor și plasticului, când nu se găsea pânză pentru cusut ii, țărăncile din sate nu au renunțat și le-au realizat din material de perdea. Am avut alături de noi o elevă cu o astfel de ie lucrată în anii `70 după toate rigorile coaserii Iei.

Mulțumim doamnelor profesoare Irina Zaharia, Eugenia Drișcu, Simona Boroda, elevilor și fotografilor: Ștefan Luca, Bogdan Marinescu, George Radeș.

Participarea la eveniment s-a realizat pe bază de invitație, în vederea respectării măsurilor sanitare în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here