Acasă Sediul central Sfârșitul Primului Război Mondial: expoziție de carte

Sfârșitul Primului Război Mondial: expoziție de carte

31
0

În data de 11 noiembrie se împlinesc 101 ani de când s-a semnat Armistițiul de la Compiègne, între Aliați și Germania, fapt ce a pus capăt efectiv Primului Război Mondial. După mai bine de patru ani de conflict sângeros care a cunoscut cele mai mari orori până la acea dată din istorie, cu un număr inestimabil de victime omenești, Europa și lumea întreagă obțin, în sfârșit, pacea. O pace cartagineză, cum s-a afirmat în epocă, cu condiții extrem de dure impuse Germaniei, semnată câteva luni mai târziu în data de 28 iunie 1919 la Versailles. Tocmai aceste condiții, spun unii specialiști, au constituit o parte din germenii care au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, Adolf Hitler, ca o revanșă istorică împotriva Franței, a impus capitularea acesteia exact în același vagon, în aceeași pădure din Compiègne, la data de 22 iunie 1940.

Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași a pregătit o expoziție de carte despre această perioadă tulbure din istoria Europei. Consecințele se regăsesc și în zilele noastre prin reconcilierea europeană și înființarea Uniunii Europene așa cum este ea astăzi.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Europa a cunoscut o perioadă de pace și de prosperitate economică, tocmai datorită acestei reconcilieri istorice dintre Franța și Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here