Acasă Sediul central „Rusia lui Putin” – Anna Politkovskaia

„Rusia lui Putin” – Anna Politkovskaia

92
0

Autoarea s-a născut la 20 august 1958, în New York, plecând din această lume, la 7 octombrie 2006, asasinată fiind, în Moscova.

A fost jurnalistă, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de reprezentanții Kremlinului în Cecenia și nu numai. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului de la Kremlin.

Volumul a apărut, în anul 2008, la Editura Meditații din București, tradus fiind, din limba engleză, de către Viorica Horga.

După Introducere (în care este specificat faptul că „rușii își cer dreptul de a fi liberi”), cartea este alcătuită din capitolele: Armata țării mele și mamele ei; Noul Ev Mediu sau criminalii de război din toate Rusiile; Tania, Mișa, Lena și Rinat: unde au ajuns acum?; Cum se atribuie incoerent proprietățile, cu complicitatea guvernului; Mai multe întâmplări din regiuni; Nord-Ost: povestea unui masacru; Akaki Akakievici Putin II; Cuvânt de încheiere; După Beslan… stârnind interesul în ceea ce privește cunoașterea unor evenimente din destinul Rusiei de după anii 2000.

Pentru a vă provoca la a lectura volumul jurnalistei Anna Politkovskaia amintim doar o secvență: „Liudmila Alexeeva a fost o bine-cunoscută disidentă și o campioană a apărării drepturilor omului în perioada sovietică, silită să emigreze în SUA ca urmare a persecuțiilor politice. Acum este președinta Asociației Internaționale Helsinki. În cartea Istoria disidenței în URSS, ea scrie că doar în 1971 nu mai puțin de douăzeci și patru din optzeci și cinci de oameni găsiți vinovați de delicte politice au fost diagnosticați ca fiind bolnavi psihic, adică aproape o treime dintre ei. Cei care n-au putut fi declarați bolnavi au fost găsiți vinovați de defăimarea sistemului sovietic…” (p. 99).

O carte incitantă, ușor de citit, care reflectă talentul gazetăresc al Annei Politkovskaia, premiată și admirată pe plan internațional, atât pentru reportajele incendiare realizate în timpul războaielor cecene, cât și pentru anchetele pe care le-a întreprins despre „lumea nevăzută” din Rusia lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here