Acasă Sediul central „Romanul istoric”: expoziție de carte

„Romanul istoric”: expoziție de carte

34
0

Oamenii au fost fascinați mereu de trecutul istoric, de evenimentele cu încărcătură istorică ce au dus la făurirea destinelor acestora. „Istoriile” lui Herodot au fost printre primele scrieri care au îmbinat întâmplările reale cu imaginația autorului. Aceste texte nu pot fi considerate texte istorice în accepția modernă a istoriei ca știință, dar pot fi considerate o sursă de informare pentru cercetătorii de mai târziu.

Romanul istoric s-a constituit ca specie literară a genului epic în perioada Romantismului european, care era fascinat de trecut. Astfel, scriitori ca Walter Scott, Victor Hugo, în țările occidentale și Henryk Sienkiewicz în spațiul răsăritean au reprezentat modele de urmat pentru scriitorii români care au scris romane istorice. În literatura română, Mihail Sadoveanu este exponentul cel mai cunoscut al acestui gen literar.

În cadrul Festivalului Teodorenii, ediția 2019, organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Secția Împrumut pentru Adulți a pregătit o expoziție de carte ce are ca tematică romanul istoric din literatura română. Aceste titluri sunt puse în contrapondere cărților lui Ionel Teodoreanu și Păstorel Teodoreanu, ambii artizani ai unor stiluri diferite. Dacă romanele lui Ionel Teodoreanu aparțin Modernismului, Păstorel este prin excelență un exponent al literaturii parodice, „Hronicul măscăriciului Vălătuc” fiind un exemplu clasic de parodiere a stilului cronicarilor moldoveni.

Vă așteptăm la sediul Bibliotecii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here