Acasă Sediul central Proiect Info.Biblioteca: Viață-Anticorupție-Libertate (VAL) ediția a III-a

Proiect Info.Biblioteca: Viață-Anticorupție-Libertate (VAL) ediția a III-a

19
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat în 18 februarie 2021, în cadrul proiectului: ”INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE” (VAL), o nouă sesiune online de informare preventivă.

Publicul format din elevii claselor a X-a de la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, coordonat de director adj., prof. Geanina Honceriu a fost receptiv și a avut un set de întrebări pentru fiecare partener al proiectului.

Activitatea tematică de prevenție a fost susținută de specialiștii instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne, parteneri în acest proiect educațional-informațional: comisar șef de poliție Sorin Perianu de la Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași; psiholog Andreea Sabetay din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași și comisar șef de poliție Candice Petcu de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași.

Misiunea Agenţiei Naţionale Antidrog este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi în domeniul asistenţei integrate a consumatorilor, politici aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu. Viziunea: să fie o instituţie de referinţă, pe plan naţional şi internaţional, în domeniul antidrog, să promoveze un sistem coerent de asistenţă, prevenire şi combatere, prin elaborarea de documente programatice adaptate fenomenului.

Noile substanțe pshioactive (NSP-urile) sunt vândute sub diferite forme: prafuri, pastile, amestecuri pentru fumat, lichide, capsule și tablete, sunt colorate și par atractive. Combinațiile pentru fumat vin în pachețele colorate și arată ca ierburi uscate, materie vegetală și bucăți de plante. Toate aceastea, creează o dependență la el ca și în cazul celorlalte droguri al căror efect încearcă să îl imite, ele creează dependență psihică și fizică.

Efectele acestora diferă de la un drog sintetic la altul, chiar și în cazul aceluiași drog pot să difere efectele deoarece compoziția și concentrația acestuia pot fi schimbate: euforie, creșterea energiei; pierderea poftei de mâncare; agitație, iritabilitate; vorbire rapidă, dar bâlbâită; episoade psihotice manifestate printr-un comportament imprevizibil, agresiv, paranoia, anxietate; creșterea bruscă a temperaturii corpului a ritmului cardiac, comă; halucinații, stare de greață, vomă; confuzie, violență; depresie puternică care poate duce la tentative de suicid.

Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași se află în implementare în perioada septembrie 2020 – iunie 2021 cu unitățile școlare preuniversitare de la nivelul județului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here