Acasă Sediul central Proiect: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! ...

Proiect: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! Activitatea: Oferă o carte din inimă!

99
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași s-a întâlnit în cele trei zile din februarie 2021 cu copii și elevii implicați în proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică) ediția a IV-a. În cadrul activității: Oferă o carte din inimă!, conform unui orar prestabilit și respectând normele sanitare, tuturor celor prezenți le-au fost dăruite cărți din partea bibliotecii prin intermediul voluntarilor precum și un set de informații specifice proiectului privind promovarea educației și a lecturii.

De Ziua Internațională a Cărții Dăruite – 14 februarie am impulsionat și „am trezim” dragostea pentru cărți în rândul celor tineri, mai ales a copiilor. Este ziua în care dragostea pentru cărți trebuie împărtășită. Cu cei dragi, cu oameni necunoscuți, poate chiar cu cei care n-au deschis o carte niciodată. Iar această sărbătoare poate continua. În fiecare zi. Ca și dragostea pentru oameni.

Participanții au fost cei care ne sunt parteneri și beneficiari în acest proiect anume, elevii de la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, de la Asociația Club Kiwanis Iași Team (CSS Bucium, Școala Gimnazială „George Călinescu” Iași), copiii din Centrele Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași (CSS Bucium, CSS „Bogdana” Bogdănești, CSS „Veniamin Costache”).

Din partea Asociației ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași avem o înregistrare aparte denumită după aforismul grecesc antic: ,,Gnoti Seauton”, (Cunoaște-te pe tine însuți!). Asociația ROIS Iași vă dăruiește în formă virtuală: Trei pagini de carte – Trei file de…viață – diferite și deosebite prin conținutul lor, pentru a fi ,,citite”, ascultate, și înțelese la vremea cuvenită de către toți participanții (copii, tineri, beneficiari) ai acestui proiect. Astfel, în acest context cât și cel al vieții actuale în diversele sale roluri (social, economic, cultural, personal),  în care „distanța” pare că s-a instalat comod și pentru ceva vreme, devenind parte din prelungirea ființei noastre, aceste pagini de carte vie vor fi dăruite virtual de către protagoniștii înșiși. Invitați să devină „pagini de carte” sunt: doamna Nicoleta Luchian – formator; domnul Gheorghe Cojocaru – manager și domnul Dragoș Maftei – actor. 

Trei caractere, trei personalități diferite, cu misiuni și roluri diferite, cu experiențe de viață unice, diferiți dar asemănători prin ceea ce îi unește: dragul de carte, dragul de cultură, de educație, de frumos și de viață.  Realizarea materialului a fost realizată de reprezentanții Asociației ROIS Iași: Nicoleta Emacu și Adrian Mîrzac.

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii și se implementează în perioada septembrie 2020-iunie 2021.

Partenerii în cadrul acestui proiect sunt: Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Asociația Club Kiwanis Iași Team, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Asociația Sprijin și Dezvoltare Brașov precum și Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here