Acasă Sediul central „Monahul de la Rohia”, Nicolae  Steinhardt: expoziție de carte

„Monahul de la Rohia”, Nicolae  Steinhardt: expoziție de carte

62
0

30 martie 2018 – 29 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Steinhardt

Scriitor, critic literar, eseist, jurist, publicist și scriitor român, este autorul   unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

Nicolae Steinhardt s-a născut în 1912 în Pantelimon și s-a impus în perioada interbelică, ca una dintre figurile de seamă a noului val de intelectuali. A fost coleg de școală cu Mircea Eliade, Constantin Noica, Dinu Pillat și Alexandru Paleologu, luându-și doctoratul în drept constituțional în anul 1936. A debutat în anul 1934 cu volumul parodic „În genul… tinerilor”.

În anul 1958 Constantin Noica este arestat, împreună cu grupul său de prieteni, de către autoritățile comuniste. Steinhardt este chemat la Securitate și este înștiințat că dacă nu va depune mărturie împotriva lui Noica va fi și el anchetat alături de ceilalți “dușmani ai poporului”. Steinhardt refuză, afirmând că este o onoare pentru el să fie anchetat alături de Noica, și este condamnat la 13 ani de muncă silnică, acest episod fiind descris magistral în primele pagini din Jurnalul Fericirii.

„Paradoxul este explicabil: virtuțile sunt și ele supuse relativității și nu devin eficace decât puse în slujba binelui divin și practicate în numele lui Hristos. Altfel, vegetarienii, antialcoolicii, abstinenții sexuali, harnicii, insomniacii își pot pune meritele la dispoziția demonului.” (N. Steinhardt)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here