Acasă Sediul central „Maria Tănase și cântecul românesc”, de Petre Ghiață și Clery Sachelarie

„Maria Tănase și cântecul românesc”, de Petre Ghiață și Clery Sachelarie

68
0

Vestita interpretă de muzică populară s-a născut la 25 septembrie 1913, la București, mai exact în Mahalaua Cărămidarilor, fiind al treilea copil (nedorit, mama Mariei fiind îndemnată de soțul ei să ia anumite ierburi, pentru a pierde sarcina, pentru că „Ne paște seceta și sărăcia anul ăsta. N-avem nevoie de un al treilea copil”) al Anei Munteanu, de loc de prin Țara Făgărașului și al florarului Ion Coandă Tănase, născut în anul 1877 în comuna Mierea Birnicii, peste apa Amaradiei, din nordul fostului județ Dolj.

Maria Tănase a copilărit printre florile pe care familia sa le sădea, îngrijea, pentru a le vinde bucureștenilor. Pentru ca aceste flori să fie plantate, îngrijite și, apoi, vândute locuitorilor capitalei, era nevoie de mână de lucru. Aceasta era asigurată de oameni veniți de prin toate colțurile țării (de pe văile Oltețului, Jiului și Amaradiei, de prin codrii Tismanei, de pe Valea Dunării, de pe colinele Munteniei, Valea Mureșului, satele Oașului, zona Moldovei etc.). Fiecare dintre ei lucra la „Grădinarul din Livada cu Duzi”… aducând din locurile natale doinele, cântecele de jale, cântecele de revoltă, cântecele de haiducie, de blestem și răzbunare, zise simplu, „cu parfumul amețitor al autenticității”, dar pe care fetița Maria le asculta, învăță și le oferea înapoi lumii, însă într-un mod unic.

După primele reprezentații, compozitorul (dirijor, orchestrator, pianist) Theodor Rogalski susținea că: „Ne aflăm în fața unui fenomen! N-am auzit până azi nici un cântăreț izbutind să interpreteze cu asemenea talent și originalitate cântecul nostru popular, păstrând nealterată autenticitatea versului și melodiei”.

Debutează la radio – duminică 20 februarie 1937, cu melodiile: Cine iubește și lasă; M-am jurat de mii de ori; Șapte săptămâni din post și Ce-i mai dulce ca alvița, începând, astfel, cariera uneia dintre cele mai îndrăgite artiste pe care au cunoscut-o și apreciat-o românii de pretutindeni.

Pentru a afla biografia „păsării măiastre”, după cum a supranumit-o istoricul Nicolae Iorga, vă invităm să parcurgeți cele aproape 300 de pagini ale volumului, apărut în anul 1969, la Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din București.

Autorii, Petre Ghiață și Clery Sachelarie (soțul Mariei Tănase), ne pun la dispoziție un material documentar complet despre cariera și viața, cu urcușurile și coborâșurile, a celei care a fost inegalabila Maria Tănase, stinsă la vârsta de 50 de ani, pe 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni din capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here