Acasă Sediul central „Ia” sărbătorită la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”

„Ia” sărbătorită la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”

43
0

IMG_5938

„Ia” – cartea de identitate a poporului român

Sâmbătă, 27 iunie 2015, de la ora 10.00 la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Asociația „Ciurbeștenii” Iași  în parteneriat cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” Iași, și Comunitatea Elenă din Iași au participat la o nouă ediție a Clubului Lady. Cu această ocazie am sărbătorit  într-un mod inedit Ziua Universală a Iei românești și Ziua Tricolorului (sărbătorită în fiecare an la 26 iunie).

Ia românească a avut, de această dată, invitat costumul popular grecesc tradițional din Creta. Atât costumele tradiționale românești, cât și cele grecești reprezintă părți importante a două culturi bogate. În România, și în Grecia, portul popular diferă de la o zonă geografică la alta. Am descoperit că avem aceleași culori de bază la construirea portului popular: alb, roșu, negru, albastru și galben și că semnificațiile culorilor sunt similare.

Întâlnirea ne-a arătat că tradițiile nostre au o latură comună care se pierde în negura vremurilor.

Invitații noștri: Eugenia Stan ( președinteAsociația „Ciurbeștenii”), Silvia Cozmâncă (președinte Asociaţia „Art – Meşteşugurile Prutului” Iași) și Alina Ivașcu  (Comunitatea Elenă din Iași) au prezentat, pe rând, particularitățile privind tehnica confecţionării şi decorării cu ornamente tradiţionale din spaţiul românesc și cel grecesc.

Alături de noi au fost studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași și de la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Ziua Universală a Iei românești – 24 iunie – este şi sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi zi de Sânziene sau Drăgaice. Aceasta a rămas în istorie ca o zi plină de magie şi sfinţenie, o sărbătoare a verii, a luminii şi a iubirii.

Se spune că, de Sânziene, cerurile se deschid, la miezul nopții, iar zânele cu puteri binefăcătoare dansează în hore, iar fetele își pun flori neîmpletite sub cap pentru a-și visa ursitul.

Întâlnirile Clubului Lady sunt sponsorizate de Susanu Clinic Iaşi.

Participarea este gratuită.

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here