Acasă Sediul central HYPERIONICE, de Theodor CODREANU

HYPERIONICE, de Theodor CODREANU

84
0

Theodor Codreanu s-a născut la 1 aprilie 1945, în satul Sârbi, comuna Banca, județul Vaslui, fiind unul dintre cei mai reputați eminescologi.

Este absolvent al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad, în anul 1963, pentru ca în perioada 1964-1970 să urmeze și să termine Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Theodor Codreanu a publicat mai multe cărți despre opera lui Mihai Eminescu, amintind: Eminescu – Dialectica stilului; Modelul ontologic eminescian; Eminescu în captivitatea „nebuniei” și altele.

Volumul HYPERIONICE a văzut lumina tiparului, în anul 2019, la Editura Junimea din Iași, adunând texte pe care autorul le-a publicat, de-a lungul anilor, în diverse reviste din țară și străinătate („Hyperion”; „Convorbiri literare”; „Bucovina literară”; „Contemporanul”; „Lumină lină”; „Arheu”; „Literatura și arta”; „Limba română”; „Viaţa Basarabiei”; „Columna”; „Pro Saeculum”).

Cartea (370 p.) e împărțită în trei capitole: ONTOESTETICE; PATOGRAFICE și DOUĂ DIALOGURI, acesta din urmă surprinzând două interviuri (Eminescu, Einstein și legile universului; Eminescu, arheul neamului nostru) pe care autorul le-a acordat pentru revistele „Columna” de la Chișinău (nr. 7/1991) și „Lumina de Duminică” (an XIV, nr. 34 din 26 august 2018),

Despre acest demers editorial autorul susține că: „… sunt și câteva eseuri care nu se referă strict la Eminescu, având ca punct de plecare opere ale unor personalități precum Mircea Eliade, Robert D. Kaplan, Ioan Lupaș, Ștefan Afloroaei sau Mircea Platon. Acestea aparțin eminescologiei prin eminescianismul lor de fond sau prin delimitare/despărțire de Eminescu (cazul Robert D. Kaplan)”, provocându-ne, astfel, la a parcurge volumul, apoi conectându-ne la mesajele pe care autorul ni le transmite.

Theodor Codreanu, în anul 2005, a obținut Premiul Național „Mihai Eminescu”, pentru cartea – Mitul Eminescu, apărută la Editura Junimea în Colecția Eminesciana. Șase ani mai târziu, Academia Română, pentru volumul – Ion Barbu și spiritualitatea românească modernă. Ermetismul canonic…, decernează lui Theodor Codreanu – premiul „Titu Maiorescu” pentru critică literară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here