Acasă Sediul central Fraternități Ieșene: Relații Româno-Armeano-Polone (Sec. XVI-XX)

Fraternități Ieșene: Relații Româno-Armeano-Polone (Sec. XVI-XX)

54
0

Luni, 10 iunie 2019, de la ora 17.00, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași organizează un eveniment special dedicat Fraternităților Ieșene, respectiv, relații româno-armeano-polone (sec. XVI-XX) de la Iași.

Subiectele principale ale evenimentului vor fi: familiile românești din Moldova devenite șleahtici în Polonia, familia Calmuski, dinastii armeano – polone în Moldova. Urmașii familiei Dașchievici vor expune arborele genealogic și vor vorbi despre heraldica neamului. Un alt reper va aduce în discuție „Marele Rău” sau Genocidul Armean și nașterea Uniunii Armenilor din România 1919 – salvarea Tezaurului polonez și trecerea populației civile, a militarilor și a demnitarilor polonezi în România, în acest context se va prezenta cartea: „Iar pământul vostru a devenit casa noastră. Refugiații polonezi în România în anii 1939-1945”.

Manifestarea va fi condusă și clarificată de către profesorul de istorie Andi Dașchievici, reprezentant al Uniunii Armenilor din România – Sucursala Iași.

Cu aceeași ocazie vor fi prezentate cărțile în limba armeană aflate în colecțiile Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” și oferta informațională a acesteia.

Întâlnire are loc în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate”, care își propune să faciliteze contactul membrilor comunității cu diverse zone ale culturii și interconectarea lor prin dialog cu personalități ale Iașului, concomitent cu prezentarea ofertei de carte a bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here