Acasă Sediul central Expoziție itinerantă între două Biblioteci: „Fascinanta lume a personajelor lui Ion...

Expoziție itinerantă între două Biblioteci: „Fascinanta lume a personajelor lui Ion Creangă în luna mărțișor”

27
0

Expoziţie de carte şi personaje din lut (1-14 martie 2021)

„Și nebuna de mătușa Mărioara, după mine, și eu fuga iepurește prin cânepă, și ea pe urma mea, până la gardul din fundul grădinii, pe care neavând vreme să-l sar, o cotigeam înapoi, iar prin cânepă, fugind tot iepurește, și ea după mine până-n dreptul ocolului pe unde-mi era iar greu de sărit; pe de lături iar gard, și hârsita de mătușă nu mă slăbea din fugă nici în ruptul capului ! Cât pe ce să puie mâna pe mine!”

Cu acest paragraf din opera: „Amintiri din copilărie” – personajul: Tuşa Mărioara deschidem între 1 martie – 14 martie 2021, Expoziția Itinerantă între două Biblioteci. „Fascinanta lume a personajelor lui Ion Creangă în luna mărțișor”.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și își propune să sublinieze împlinirea celor 184 de ani de la nașterea povestitorului prin recunoașterea încă o dată a măiestriei basmelor și poveștilor sale prin fondul de carte expus de ambele biblioteci precum și prezența personajelor din lut meșteșugite de expozantul principal al activității noastre în comun alături de respectarea tradiției populare românești în prag de primăvară anume, mărțișorul.

Colaborator al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Ionela Lungu este membru al Asociației Naționale a Creatorilor Populari din România, al Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț, profesor coordonator în cadrul Școlii Populare de Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, inginer de meserie și blogger la Povești de pe Ozana [ionelalungu.ro]. Accentele comorii trecutului poporului român prin arta lutului, făurite de mâna meșterului face și mai bogată și diversificată expoziția astfel, prezentându-ne o parte din personajele renumite din lumea copilariei lui Creangă.

Dincolo de obiceiuri și simboluri legate de mărțișor, el rămâne ca o întrupare a bucuriei de a trăi, a dragostei de viață, un semn prin care noi, oamenii, salutăm renașterea naturii odată cu venirea primăverii.

Vă așteptăm să vizitați expoziția din cele două biblioteci ieșene!

Invitația online adresată către dumneavoastră împreună cu albumul de fotografii de mai jos este și diaporama [https://youtu.be/IsYSH8XetPg] realizată de o colaboratoare cu suflet mare, doamna Felicia Popescu!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here