Acasă Sediul central Estetica frumosului în istoria Iașului – Gheorghe Asachi

Estetica frumosului în istoria Iașului – Gheorghe Asachi

97
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat vineri, 16 martie 2018, un eveniment cultural-educativ: „Estetica frumosului în istoria Iașului – Gheorghe Asachi” în cadrul proiectului: „Culorile Cărții” în colaborare cu Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași. Prelegerea a fost susținută de Coman Corneliu, pasionat și prieten al istoriei și al monumentelor orașului nostru, punând accentul pe viața și activitatea lui Gheorghe Asachi care a contribuit la dezvoltarea culturii românești.

Stăpânind o cultură multilaterală, cunoscător al mai multor limbi străine, ca nimeni altul în vremea sa, optimist, cu dor de muncă și încrezător în puterile sale, călăuzit de o ideologie liberală progresistă și de o puternică dragoste de patrie și popor, Gheorghe Asachi a jucat un rol important de restaurator în țara sa.

Precursor al generaţiei paşoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinereţe, manuscrisul Ţiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu. A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, şcoală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost şi unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă româneasca din Moldova, Albina Românească (1829). A organizat primele reprezentaţii teatrale în limba română (1816) şi Conservatorul filarmonic dramatic (1836). În poezie, abordează toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditaţii, balade.

Mulțumim domnului Corneliu Coman, cadrelor didactice și elevilor pentru participare și implicare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here