Acasă Sediul central „Elitele și conștiința națională”, de Mircea Platon

„Elitele și conștiința națională”, de Mircea Platon

622
0

Mircea Platon s-a născut la 23 iunie 1974, la Iași, fiind redactor-șef al revistei „Convorbiri literare” (primul număr a apărut la 1 Martie 1867, fondator Titu Maiorescu). Din anul 2012 este doctor în istorie, The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA.

În anul 2017, la Editura Contemporanul din București, i-a apărut lucrarea – „Elitele și conștiința națională. De la naționalitatea genetică la personalitatea națională: Despre rolul elitelor în articularea conștiinței naționale”.

Volumul de 400 de pagini al intelectualului ieșean, face trimitere la perioadele de cruntă încercare din viața poporului român, ghidat de rădăcinile adânci ale strămoșilor, găsind tot timpul calea de ieșire, de cele mai multe ori, chiar cu puterea „gândului”.

Facem o incursiune în capitolele cărții amintite, stârnindu-vă interesul și întărind, mai ales în aceste vremuri tulburi, că nu trebuie să uităm reperele morale care au ctitorit România, provocându-vă în a descoperi rădăcinile identitare reflectate în paginile volumului: Gheorghe Asachi, Carol Mihalic de Hodocin și România de o „trăinicie veșnică”; „Convorbiri literare”, seria clasică: manual de construit o țară; Eminescu nu era singur: Corpusul Convorbiri literare 1877 – 1886: Decada independenței; Progres „fără decepții sguduitoare”: Corpusul Convorbiri literare 1887 – 1899. România în Belle Époque; D. C. Ollănescu-Ascanio și naționalismul belle époque; În linie dreaptă: Conservatorul Petru Th. Missir și statul reprezentativ; Kanonenfutter sau ce devin românii când nu sunt primejdioși; Nicolae Iorga și demnitatea unui popor „apăsat”; Mitul k.u.k. Europei; Naționalitatea genetică și personalitatea națională: Sever Dan și izvoarele naționalismului românesc; Constantin Rădulescu-Motru sau după-amiezele de duminică ale filosofiei; I. Șt, Ioachimescu: Țărani și târgoveți sau Despre „globulele albe ale societății culte”; Dan Botta: vocația libertății cu Dumnezeu; Mircea Vulcănescu și sociologia gustiană interbelică; ASTRA în satul meu: Elita României vechi și satul tradițional; Epilog. Azi. Despre cum onegeurile-dronă înăbușă gândirea democratică și creează națiuni de unică folosință.

Pentru a simți și a vă apropia de cartea lui Mircea Platon, încheiem prin câteva cuvinte din Introducere, demonstrând și întărim importanța cunoașterii trecutului, ca o poartă spre viitor: „România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune bine întocmită. Doar că firele sunt conectate greșit. E ca și cum ai avea o moară de vânt pe care ai băga-o sub apă așteptând apoi să-ți alimenteze cu energie o fabrică de conserve în care tu ai vrea să fabrici ciorapi. Potențialul României e ignorat și risipit din cauză că subansamblele României sunt conectate anapoda de o pseudo-elită care nu înțelege să ajute la structurarea personalității naționale a românilor. Și această structurare începe de la buna noastră așezare în raport cu potențialul identitar, cultural și modelator de acțiune pe care ni l-au lăsat strămoșii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here