Acasă Sediul central „Diplomații Unirii”, de Dumitru Vitcu

„Diplomații Unirii”, de Dumitru Vitcu

75
0

Autorul cărții (născut la 2 martie 1940, la Ibănești, Botoșani) este cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, din anul 1962. Este membru fondator al Fundației A. D. Xenopol din Iași, ctitor și coordonator al revistei „Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae” (1995), fiind din anul 1999, membru al Comitetului Național al Istoricilor din România.

Lucrarea de față a apărut la Editura Academiei, București, în 1979, fiind distinsă, doi ani mai târziu, cu Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române.

După Cuvântul înainte, în care este prezentat, pe scurt, demersul de față, autorul ne captivează în Introducere, printr-o bibliografie detaliată, cu accent pe perioada (Revoluția Pașoptistă, Războiul Crimeii) de dinaintea Unirii Principatelor (24 ianuarie 1859), conturând și principalele evenimente de după unire, pentru ca în următoarele capitole, secvențial, să ne prezinte protagoniștii mărețului act de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Așadar, pentru a vă stârni interesul și a afla amănunte, din perspectivă istorică, despre perioada la care facem referire, se cuvine a-i aminti pe cei care au făcut „din umbră” posibilă Unirea Principatelor: Vasile Alecsandri („unul dintre artizanii de atunci ai biruinței națiunii”), Costache Negri (supranumit „erou al modestiei naționale”), Ioan Alecsandri (fratele lui Vasile Alecsandri), Dumitru Brătianu, Ion Bălăceanu, Ludovic Steege (primul diplomat român acreditat simultan la la curțile de la Viena, Berlin și Petersburg), Teodor Callimachi (diplomat discret, fin intelectual, a convins, prin calitățile sale, pe mai marii Europe, din acele vremuri, să recunoască Unirea Principatelor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here