Acasă Sediul central De Ziua Astronomiei, în mijlocul Iașului

De Ziua Astronomiei, în mijlocul Iașului

12
0

Cu o prognoză meteo care ne-a ținut în suspans până în ultima clipă, sâmbătă seara, 5 octombrie 2019, de Ziua Internațională a Astronomiei și, totodată, în Săptămâna Spațiului Cosmic, pe pietonalul de pe Ștefan cel Mare, ieșenii au putut observa prin telescop Luna, la Primul Pătrar, și planetele Jupiter și Saturn.

La activitate au participat 6 astrocluburi: Astroclubul Proxima al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Astroclubul PEGAS din Cotnari, Astroclubul Cassiopeia din Ceplenița, Astroclubul Lyra din Șipote, Astroclubul Sagittarius din Belcești și Clubul Lunaticilor din Iași; A fost prima activitate în comun, după înființarea noilor astrocluburi, prin proiectul cofinanțat de AFCN și implementat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi în acest an.

Astfel, sute de oameni au privit prin telescop corpurile cerești menționate, unii pentru prima dată, cu exclamații de bucurie și mirare, văzând inele lui Saturn sau sateliții galileeni ai planetei joviene. Evident, unul din telescoape a avut în ocular încontinuu Luna, spre încântarea micuților și a însoțitorilor acestora.

De asemenea, mulți studenți din străinătate au stat la rând la telescoape, entuziasmați de spectacolul oferit de bolta cerească.
Acest eveniment a evidențiat încă o dată interesul publicului larg pentru astronomie, pentru știință și pentru activități prin care biblioteca “coboară” în mijlocul comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here