Acasă Sediul central „DARUL DESĂVÂRȘIT. Gânduri despre civilizația creștină”, de Teodor Baconschi

„DARUL DESĂVÂRȘIT. Gânduri despre civilizația creștină”, de Teodor Baconschi

41
0

Volumul (287 p.) a apărut, în anul 2018, la Editura Doxologia. După Prefața intitulată – Predoslovie postmodernă, cartea este structurată astfel: I – Despre inteligența credinței; Creștinismul prostește?; Nevoia de monahism; Realismul duhovnicesc; Terapia unei renașteri lăuntrice; Trezvia comunitară; Cine pe cine „amenință”?; Comunitatea interordodoxă ca eveniment; Dignus est?; Evanghelia la zi; Credință și rațiune, laolaltă; Noi și Bizanțul; Fostul Orient creștin; II – Patriarhul Justinian Marina; Despre André Scrima; Recitind Filocalia; Un reacționar impertinent; Trei istorii pontificale; Ultimul Wajda; III – Confuzii colective; Fanatism; Jihadul ca fapt cotidian; Banalizarea terorismului; IV – Smerenia ca surpriză; Căderea ca urcuș; Edituri creștine; O fundătură somptuoasă; „Holism” ortodox; Viitorul;… Timpuri noi, respectiv Despre mediocritate în lumea secularizată, analizând, pagină cu pagină, fiecare subcapitol stârnește interesul pentru a intra în universul prezentat de autor.

Teodor Baconschi (născut la 14 februarie 1963, București, fiul poetului A.E. Baconsky) a fost ambasador al României la Vatican, Lisabona și Paris, iar în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012 a ocupat fotoliul de ministru de externe. Este autorul a foarte multe volume de eseuri, unele dintre ele fiind traduse în franceză, portugheză, italiană, maghiară. A primit numeroase distincții din partea reprezentanților altor țări, printre care amintim – Legiunea de Onoare în grad de comandor; Marea Cruce a Ordinului Ecvestru Pius al IX-lea (Sf. Scaun); Mare Ofițer al Ordinului Sfintei Agata (San Marino); Mare Ofițer al Ordinului Național pentru Merit (Portugalia) și altele. Baconschi este membru al Asociației Internaționale de Studii Patristice.

Raportat atât la autor, cât și la demersul editorial pe care-l prezentăm, pe scurt, filosoful Andrei Pleșu susține: „Înzestrat cu o inteligență echilibrată, bine nutrită cu lecturi ample și diverse, temeinic – fără crispare – în demersurile sale investigatoare, Teodor Baconschi are norocul de a vorbi cu egală ușurință și limbajul tradiției, și pe acela al veacului. Cultura și credința sunt, pentru el, materia unei opțiuni unice, a unei experiențe globale, în care nu încap discriminări schizoide și excomunicări sărăcitoare. E, în peisajul nostru religios, o noutate absolută, un sunet distinct, pe care îl așteptam demult”, determinându-ne, astfel, a deschide paginile volumului și a lua notițele necesare în ceea ce privește aprofundarea subiectelor conturate, cu talent scriitoricesc, dintr-o experiență diplomatică și de viață cum rar ne este dat să întâlnim.

Teodor Baconschi a mai publicat: Râsul Patriarhilor. O antropologie a deriziunii în patristica răsăriteană (Ed. Anastasia, 1996) (cu o prefață de Andrei Pleșu); Ispita Binelui. Eseuri despre urbanitatea credinței (Ed. Anastasia, 1999); Roma Caput Mundi. Un ghid subiectiv al Cetății eterne (împreună cu Horia Bernea), (Ed. Humanitas, 2001), carte ce a obținut Premiul Asociației Editorilor din România pentru cea mai frumoasă carte de artă; Dumitru Stăniloae sau paradoxul teologiei (Ed. Anastasia, București, 2003) – împreună cu Bogdan Tătaru-Cazaban; Creștinism și democrație (Ed. Curtea Veche, 2010); Fascinația tradiției. Studii patristice și de istorie a religiilor (Editura Lumea, 2017) și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here