Acasă Sediul central Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!: „Lectura –...

Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!: „Lectura – un mărțișor al sufletului!”

127
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat luni, 9 martie 2020 în Sala de Lectură a bibliotecii publice activitatea cu denumirea: Lectura – un mărțișor al sufletului ! în cadrul proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (ediția a III-a).

Încă o dată s-a dovedit că, „Arta este un mijloc de a înlesni frumusețea între oameni, de liniște, de armonie sufletească” așa cum susține, Eugen Doga. Poezia rostită cu talent, muzica de calitate și cluburile de lectură dedicate primăverii și mărțișoarelor au fost atributele specifice întâlnirii. Indiferent de zodia noastră sau de luna în care ne aflăm, cărțile sunt cu adevărat un loc în care putem găsi idei ce sunt capabile să ne schimbe percepția și dispoziția, important este ca noi să le acordăm timp și încredere. Voluntarii bibliotecii au moderat cu pricepere și dăruire momentele de lectură prin intermediul cărților împrumutate de la bibliotecă.

Pentru mulți cititori, lectura este o formă de escapism. Pentru alții, dimpotrivă, are menirea de a sculpta înfățișarea realității. Nu cunosc formă mai autentică a realului decât cea redată de cărți. Prin citit se creează conexiuni cu cine sunt și cine îmi doresc să fiu, raportat cu ceilalți.

Participanții au socializat, lecturat și ascultat cu interes toate momentele organizate. Au fost prezenți copii de la Centrul de Plasament Târgu Frumos din cadrul DGASPC Iași, cadrele didactice: prof. Cătălina Tincu și prof. Cristina Călinescu de la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, prof. învățător Fînaru Florin de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Iași cu elevi clasa pregătitoare și din clasa a IV-a.

La activitate am asistat la momentul artistic organizat de Asociația ROIS Iași: poezia „Cartea” de Aurora Luchian interpretată de Cezara Maria Croitoru; poezia „Acuarela” de Ion Minculescu interpretată Teoharia Ioana Croitoru și monologul „Discursul unui dictator” din filmul „The Great Dictator”, Charlie Chaplin interpretată de Maria Narcisa Apachiței.

Asociația Club Kiwanis Iași Team a avut invitați de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași: Andrei Moraru – elev cl. a X-a specializarea vioară care a interpretat Johann Sebastian Bach SARABANDA din partita a II-a; Matei Moraru  – elev cl. a X-a specializarea vioară ce a interpretat Johann Sebastian Bach GAVOTA în Rondo și Menuet 1,  din partita a III-a având ca prof. îndrumător Mugurel Iacob.

Mulțumim pentru implicare domnului Pavel Pântea și prezenței Radio Doxologia [https://doxologia.ro/radio ]!

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

Partenerii proiectului sunt: Asociația Club Kiwanis Iași Team, Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași și Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, alături de beneficiarii proiectului: Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași și Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here