Acasă Sediul central Cum a fost la TABĂRA DE ASTRONOMIE DE LA COTNARI – “PERSEIDELE”...

Cum a fost la TABĂRA DE ASTRONOMIE DE LA COTNARI – “PERSEIDELE” 2019

48
0

Tabăra de astronomie „Perseidele” reprezintă a treia activitate din cadrul proiectului “Constelația bibliotecilor”, implementat în acest an de Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi și cofinanțat de AFCN; după conferința de deschidere a proiectului și cinci zile de cursuri de inițiere în astronomia de amatori, tabăra a oferit prilejul de a pune în practică cunoștințele și abilitățile obținute de bibliotecarii și însoțitorii acestora din cele 5 biblioteci comunale (Deleni, Ceplenița, Belcești, Șipote și Erbiceni), până la momentul respectiv. Acest eveniment a reprezentat totodată și pretextul de a evidenția în ce mod astronomia poate contribui, în relație cu alte domenii și acțiuni, la educația non-formală a tinerilor din mediul rural, la creșterea interesului publicului larg pentru serviciile noi pe care biblioteca de astăzi, ca una din cele mai democratice instituții culturale, le poate oferi.

De aceea, programul celor 4 zile de tabără a fost conceput astfel încât, pe de o parte, să conțină cele mai frecvente și populare activități care se practică într-o tabără de astronomie (observații astronomice, diurne și nocturne, ateliere de astrofotografie, samd), dar și activități conexe astronomiei de amatori sau care pot fi corelate acestei pasiuni (camping-ul, plimbare cu bicicleta, focul de tabără, etc.)

Astfel, în prima zi a taberei, a avut loc camparea celor 30 de tineri înscriși în mod oficial, dar și a altor persoane interesate de astronomie și activitățile menționate; în total, aproximativ 100 de persoane; în prealabil, timp de o săptămână, angajați ai Primăria Comunei Cotnari, coordonați de domnul viceprimar Mitică Cărbune, au desfășurat acțiuni specifice de amenajare a spațiului respectiv, asigurându-se totodată apa potabilă, accesul la o sursă de curent electric, toalete ecologice și asistență în caz de nevoie din partea Serviciului de Pompieri Voluntari sau din partea asistenților comunitari, cu pregătire medicală.

După prezentarea programului, au avut loc observații astronomice asupra planetelor (Jupiter și Saturn), asupra Lunii și a constelațiilor vizibile în această perioadă. La miezul nopții, cei interesați au putut viziona un film (The Moon, 2009), ales cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la prima aselenizare pe satelitul natural al Pământului. După orele 3 A.M., au avut loc observații astronomice asupra unor obiecte deep-sky (galaxii, roiuri stelare și nebuloase).

Menționăm donația realizată cu ocazia taberei a unui cort tip pavilion, destinat activităților Astroclubul PEGAS – Cotnari, donație efectuată de doamna Tomaziu Ana Maria.

A doua zi a debutat cu o sesiune de observații solare, urmată de un mini-atelier de înălțat zmeie, coordonat de Dumbrava Caius Florin și de plimbări cu bicicleta, doar în vecinătățile taberei, din cauza temperaturilor ridicate de la amiază. După prânz, a avut loc o plimbare în Rezervația Naturală Pădurea Cătălina și o sesiune ad-hoc de karaoke, unde tinerii și-au etalat talentul artistic; unii dintre ei au jucat șah, iar spre seară o partidă de fotbal; mulțumim, din nou, pentru sprijinul acordat de Florin!

A urmat momentul mult-așteptat al celei de-a doua seri – recitalul de chitară și poezie, în interpretarea lui Mogos Mugur, în paralel cu observații astronomice pentru publicul larg și cu focul de tabără. Pe timpul întregii seri, au fost alături de astronomii amatori și domnul primar, Creţu Vasile, împreună cu familia, dar și alte persoane, prieteni sau binefăcători ai bibliotecii cotnărene; în total, estimăm o participare de 100 de persoane în a doua seară a taberei.

A treia zi, din cauza caniculei, activitățile programate în prima parte a zilei au fost decalate pentru după-amiază, când a avut loc o sesiune mai “tehnică”, destinată tinerilor care vor activa în noile astrocluburi rurale din comunele învecinate. Sesiunea a constat în realizarea de către aceștia, asistați de Dorin Cozan, organizatorul taberei, și de membri ai astroclubului “Pegas”, a două operații privind setarea telescopului: colimarea, respectiv alinierea finder-ului. Odată setate telescoapele de către noii astronomi amatori, au avut loc din nou observații astronomice pentru publicul larg, cărora le-a fost distribuite materiale cu specific astronomic (hărți lunare și stelare, afișe și postere). Spre miezul nopții, am intrat în direct cu Radu Mihai Anghel, de la Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău, care a prezentat într-un mod foarte interesant aspecte cunoscute dar și mai puțin cunoscute despre curentul meteoric al Perseidelor; îi mulțumim încă o dată pentru intervenția sa. Ulterior, la cererea tinerilor participanți la tabără, s-au realizat efecte luminoase de popularizare a evenimentului astronomic, cu echipamentele aflate în dotarea astroclubului “Pegas”. Începând cu orele 2 A.M., au avut loc observații astronomice asupra “Perseidelor”, a treia noapte fiind și maximul curentului meteoric amintit, dar și o sesiune de astrofotografie pentru planete, satelitul natural al Pământului și câteva constelații; estimăm participarea a 80 de persoane în total, pe parcursul celei a treia seri de tabără.

A patra zi de tabără a început cu o sesiune de fotografiere a răsăritului, urmată de una de editare a astrofotografiilor obținute în noaptea precedentă, cu programe specifice (Autostakkert, RegiStax, PiPP, Gimp, samd.). După-amiază a avut loc închiderea taberei, membrii astroclubului “Pegas” achitându-se cu brio de toate sarcinile delegate, atât la final, cât și pe întreaga durată a taberei.

De menționat, cu mulțumirile de rigoare, este și suportul constant oferit deBogdan Marian, coordonator al clubului “Lunaticilor”, atât în desfășurarea activităților, cât și în cadrul acțiunilor de promovare a evenimentului. Salutăm totodată prezența în tabără a lui Agavriloaiei Ioan, de la Astroclubul Iași și a membrilor astroclubului “Orion”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here