Acasă Sediul central Cum a fost la Astroclubul „Lyra” din Șipote

Cum a fost la Astroclubul „Lyra” din Șipote

40
0

În frumoasa bibliotecă din Șipote a avut loc sâmbătă, 14 septembrie 2019, deschiderea oficială a celui de-al patrulea club de astronomie – „Lyra” –, din cadrul proiectului „Constelația bibliotecilor”. Faptul că biblioteca a avut și are în continuare sprijinul autorităților locale a fost vizibil încă de la sosirea invitaților, care au fost introduși în atmosfera rustică, autentică, a satului românesc prin vizitarea exponatelor din cele trei săli ale muzeului satului, amplasate în clădirea bibliotecii; investiții care atestă suportul financiar și nu numai al Primăriei Șipote acordat educației și tradițiilor locale. Astfel, în atmosfera deja creată, a evenimentului așteptat de toată lumea, au avut loc alocuțiunile gazdelor, colega bibliotecară Monica Baba și domnul primar Constantin Puiu, urmate de cuvântările doamnei manager de proiect Mihaela Morariu și domnului Bogdan Marian Tofănică, reprezentant al „Fundației Idei și Fapte pentru Anul 2000” și al astroclubului Pegas. De asemenea, a luat cuvântul și domnul profesor de fizică Dumitru Plugaru, care s-a arătat interesat de a participa ca membru de bază al noului club de astronomie, prin organizarea de cursuri și activități cu specific astronomic. A urmat, conform algoritmului deja testat în cadrul celorlalte star party-uri, concursul de astronomie, cu premii în valoare de 500 de lei, tematica de această dată fiind „Centenar 2019 – Uniunea Astronomică Internațională (UAI)”. Regulamentul concursului poate fi vizionat AICI.

Premiile au fost obținute de următorii elevi:

Locul 1: Daniliuc Alexandra

Locul 2: Tofan Andreea

Locul 3: Tofan Andrei

Mențiuni: Bîrgăoanu Denisa și Daniliuc Florin; aici, premiile au constat, ca de obicei, în pachete de cărți oferite de Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi.

Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu un microrecital de muzică populară susținut de 10 membri ai grupului folcloric „Șipot”, de la Căminul Cultural Șipote, coordonat de referent cultural Lavinia Răileanu. De remarcat și prezența la activitate a domnului viceprimar Ioan Prăjanu, care a asigurat suportul logistic pentru buna desfășurare a observațiilor astronomice.

A doua parte a evenimentului a avut loc la baza sportivă „Spicul” din Șipote, observațiile astronomice având loc sub auspiciile Lunii, aflată în faza de Lună Plină, care a fost observată prin telescopul Dobson 200 mm, achiziția principală a kitului de bibliotecă, alături de planisferele personalizare și hărțile stelare, prin cofinanțare AFCN. Au fost utilizate la observații și accesoriile achiziționate prin bugetul local al primăriei, respectiv 1 laser colimator, 1 laser pointer verde cu lanternă cu leduri roșii și 1 binoclu de astronomie.

Alături de Lună, planetele Jupiter și Saturn au fost „vedetele” serii, observațiile astronomice încheindu-se cu un atelier de prezentare a bolții cerești, susținut de Dorin Cozan, unde elevii din Șipote au fost foarte curioși de a afla cât mai multe lucruri despre Univers și tainele sale.

Star party-ul de la Șipote s-a încheiat cu tradiționalul de acum foc de tabără, unde s-a remarcat buna dispoziție a tinerilor care au cântat și dansat, până la stingerea focului, sub supravegherea reprezentantului ISU de la Primărie, domnul Ioan Vrabie; în plus, colegul de la Belcești, Corneliu Popescu, a înălțat lampioane împreună cu tinerii din Șipote. O ultimă precizare: la acest star party au participat 6 membri de la Astroclubul PEGAS din Cotnari și 7 membri ai Astroclubului „Cassiopeia” din Ceplenița, coordonați de noul „bibliotecar stelar”, Georgiana Sandu.

Cu toate că evenimentul a fost unul inedit pentru bibliotecile din România, în special a celor din mediul rural, observând interesul tinerilor de aici și a comunității totodată, se poate concluziona că un club de astronomie ar putea fi nu o excepție, ci o normă în oferta culturală a serviciilor de bibliotecă.

Vă așteptăm sâmbătă, 21 septembrie 2019, la inaugurarea ultimului astroclub – Sagittarius –, la Biblioteca Publică Belcești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here