Acasă Sediul central Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt...

Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt veac

17
0

15 Ianuarie 2021 – Ziua Culturii Naționale a fost marcată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, prin conferința online cu tema: Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt veac, susținută de Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași.

Publicul l-a constituit elevii de la următoarele unități preuniversitare din Iași: Colegiul Economic Administrativ (clasa a IX-a G director prof. dr. Gabriela Țiplic, director adj. Nicoleta Pintilei, director adj. Claudia Ivanov și prof. Alice Ungureanu);Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” (clasa a XI-a A director prof. dr. Anca Dimitriu și prof. Claudia-Andreea Lefter); Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” (clasa a IX-a C și clasa a IX-a B prof. Alexandrina Coțovanu și prof. Alina Antohi); Liceul Teoretic „Miron Costin” (clasa a X-a și clasa a VIII-a prof. Geanina Honceriu, prof. Luminița Agache și prof. Gicuța Agheorghiesei); Colegiul Național „Emil Racoviță” (clasa a IX-a E și clasa a X-a C prof. Roxana Ioana Arhire).

Din alocuțiunea Cătălinei Mihalache, invitatul evenimentului – fragment: „De obicei ne amintim de Mihai Eminescu pentru poeziile sale minunate, dar desprinzându-le de viaţa sa reală şi de epoca în care a trăit. Ştim că a fost şi prozator, fiind inclusiv un jurnalist remarcabil. Dar notele biografice ne arată că viaţa sa a fost mult mai diversă, că a trecut de timpuriu prin variate experienţe. Înainte de a deveni el însuşi obiect de studiu şcolar a fost, pentru un scurt dar intens interval (iulie 1875-iunie 1876), reprezentantul Ministerului Cultelor şi al Instrucţiunii Publice în teritoriu, în calitate de revizor şcolar al judeţelor de atunci Iaşi şi Vaslui. Avea doar 25-26 de ani, dar a fost pus în postura de a hotărî soarta câtorva zeci de învăţători (mulţi mai în vârstă decât el).

Să nu ne lăsăm păcăliţi de cuvinte. „Şcoala” de atunci avea puţine în comun cu aceea de astăzi, inspectorul (revizorul) de atunci avea alte atribuţii, alt statut şi altă putere decizională decât astăzi, satele din timpul lui Eminescu nu sunt aceleaşi cu cele din zilele noastre, deşi majoritatea lor şi-au păstrat numele.

Prezentarea noastră porneşte de la aceste observaţii, continuând apoi cu un rezumat al activităţii efective a lui Mihai Eminescu din acea perioadă, care dovedeşte, o dată în plus, calităţile sale umane şi intelectuale. Vom descoperi, astfel, că există o neaşteptată continuitate între exigenţa sa poetică şi cea practică, unite printr-o remarcabilă forţă şi voinţă de muncă. Regăsim în ambele cazuri un spirit de observaţie acut şi o gândire pătrunzătoare, o deosebită atenţie la organizarea expunerii şi la expresivitatea exprimării scrise.O funcţie astăzi aproape mereu temută, suspectată sau cel puţin necunoscută publicului larg – aceea de inspector şcolar – a dat prilejul adevăratului intelectual care a fost Mihai Eminescu să ne arate că ceea ce considerăm a fi cultură nu se rezumă doar la poezii, ci se regăseşte în primul rând în coerenţa unor atitudini faţă de viaţă şi într-un comportament atent la oameni, ca şi la principii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here