Acasă Sediul central „Constelația bibliotecilor”: Cursuri de inițiere în astronomie pentru beneficiarii proiectului Constelația bibliotecilor,...

„Constelația bibliotecilor”: Cursuri de inițiere în astronomie pentru beneficiarii proiectului Constelația bibliotecilor, cofinanțat de AFCN

71
0

ZIUA ÎNTÂI – ORIENTAREA PE BOLTA CEREASCĂ

În data de 24 iulie 2019 au debutat, la sediul Bibliotecii Județene “Gheorghe Asachi” din Iași, cursurile de inițiere în astronomia de amatori, destinate bibliotecarilor beneficiari ai proiectului “Constelația Bibliotecilor.”

Cursul din prima zi a fost conceput și realizat de către domnul Ciprian Vîntdevară, muzeograf în cadrul Planetariului și a Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad și coordonator al Astroclubului “Perseus”- Bârlad.

Structura primei zile de curs a constat în două sesiuni de predare/explicare a noțiunilor fundamentale în astronomia ca știință, de la cele mai simple, precum configurația actuală a Sistemului nostru solar, și până la termeni specifici necesari în manevrarea programelor de software de tip planetariu și a echipamentelor astronomice, precum ascensia dreaptă, declinația sau precesia.

Cei 5 bibliotecari din comunele Belcești, Ceplenița, Deleni, Erbiceni și Șipote au fost însoțiți de câte 2 persoane din comunitățile respective, participarea la curs constituind primul pas al obiectivului proiectului și anume înființarea a 5 astrocluburi în localitățile menționate.

Dincolo de aspectele teoretice și practice discutate pe întreg parcursul zilei de curs, s-a evidențiat necesitatea stimulării activităților culturale în mediul rural, conform principiului enunțat de doamna Mihaela Morariu, managerul proiectului: “Comunitățile mari ajută comunitățile mici”, dar și importanța susținerii financiare a acestora, în acest caz AFCN, co-finanțator al proiectului.

Cele două sesiuni teoretice de curs au fost urmate de o sesiune practică, de observații astronomice, în cadrul căreia beneficiarii proiectului au manevrat pentru prima dată un telescop, nu înainte de a-i face setările corespunzătoare, asistați de domnul lector Vîntdevară.

De asemenea, cursanții au avut ocazia să identifice primele constelații pe așa-numitul cer de vară și cele mai strălucitoare stele aferente, împreună cu Bogdan Marian și Dorin Cozan, coordonatorii acestui proiect.

ZIUA A PATRA – SISTEMUL SOLAR ȘI CONSTELAȚIILE

Ziua a patra a cursurilor a dezvăluit bibliotecarilor și însoțitorilor acestora cât de frumoasă poate fi astronomia și cât de mult contează implicarea, munca și pasiunea în acest domeniu.

Lectorul zilei de 27 iulie a fost Mihai Vlăduț, cu o experiență de 20 de ani în astronomie, și voluntar în cadrul astroclubului de la Observatorul astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.
Vorbind despre Sistemul Solar, despre constelații, despre obiecte deep-sky, despre cum poți alerga efectiv după o cometă, căutând acea fereastră de nori care să îți permită fotografierea ei, Mihai Vlăduț a reușit să arate unitatea acestei științe și modul în care teme și subiecte aparent disparate se întrepătrund și creează o lume nouă.

Însă, astronomia nu reprezintă doar pretextul unor activități socio-culturale sau un hobby, un mod plăcut de petrecere a timpului liber. Ca astronom amator, este posibil să contribui la descoperirile științifice ale speciei umane, prin observații precum cele făcute cu ocazia așa-numitelor “ploi de stele” sau asupra stelelor variabile; date care pot fi ulterior folosite în cercetare de către astronomi profesioniști în proiecte ce pot viza întreaga umanitate. Este ceea ce Mihai Vlăduț a arătat prin propriile observații, transmise diverselor instituții și organizații din domeniu.

Ziua a patra a cursului s-a încheiat cu o sesiune de observații astronomice, realizată la o distanță de aproximativ 30 km de orașul Iași, unde peste 20 de participanți au putut observa pentru prima dată prin telescop, dincolo de planetele Jupiter și Saturn, Calea Lactee, roiuri stelare, nebuloase, stele duble și cvadruple, asterisme și galaxii, contrazicând prejudecata că învățarea în spațiul nostru cultural ține mai mult de teorie decât de practică.
Experiența acestei zile se poate sintetiza în următoarea afirmație: “Stelele strălucesc pentru toată lumea”.

ZIUA A CINCEA – INSTRUMENTE OPTICE ÎN ASTRONOMIA DE AMATORI

Ultima zi de curs a reprezentat pentru cei 16 cursanți de la bibliotecile comunale ieșene, beneficiari direcți ai proiectului “Constelația bibliotecilor”, o zi a bilanțului, a trecerii în revistă a temelor dezbătute în cadrul cursului și a clarificărilor necesare; așa cum baza o constituie telescopul, totuși, fără focusarea absolut necesară și utilizarea ocularului potrivit, observațiile astronomice nu mai încântă ochiul privitorului.

De aceea, a vorbi despre instrumente optice utilizate de astronomii amatori se impunea de la sine în logica cursului, iar lectorul, cu o vechime de 16 ani în domeniul astronomiei, în organizarea de star-party-uri, de tabere de astronomie și în coordonarea unui astroclub (respectiv Astroclubul “Călin Popovici” din Galați), s-a achitat cu brio de această sarcină. Este vorba de domnul Ovidiu Tercu, coordonator al Planetariului și Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați.

După o prezentare a istoriei apariției lunetei astronomice, respectiv a telescopului și a descrierii modului de funcționare a acestora, Ovidiu Tercu a expus, exemplificând cu telescopul aflat în sala de curs, cum se calculează diverse formule prin care aflăm răspunsul la întrebări precum: cât de mult mărește un telescop? care este limita optimă de mărire a unui telescop? ce ocular e potrivit pentru obiecte deep-sky? sau de ce nu vedem prin telescop nebuloasele viu colorate, așa cum le prezintă NASA ?! s.a.m.d.

Ultima parte a cursului a constat într-o sesiune de întrebări și răspunsuri privind factorii ce influențează reușita unor observații astronomice, documentația și managementul riscului în vederea realizării unui star-party și noi posibilități de dezvoltare a serviciilor de bibliotecă prin intermediul astroclubului, ca program educațional din cadrul bibliotecilor publice din România.

Diplomele acordate la finalul cursului reprezintă o bucurie, aceea de a împărtăși cu generozitate cursanților din experiența lectorilor, dar și o responsabilizare de a continua, cu pasiune și muncă, orizontul deschis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here