Acasă Sediul central Confluențe româno-elene: „Ziua Greciei – Ziua Marelui NU”

Confluențe româno-elene: „Ziua Greciei – Ziua Marelui NU”

80
0

Luni, 29 octombrie 2018, de la ora 17.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România, organizează întrevederea „Ziua Greciei – Ziua Marelui NU”, din seria întâlnirilor „Confluențe româno-elene”.

Ziua Ohi (NU) este celebrată ca o a doua zi de sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă. Prin manifestările dedicate acestei zile se reamintește atitudinea dictatorului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 – 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini.

Istoric se menționează că în noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Athena a sosit în casa primului ministru elen, prezentând cererile guvernului italian de a ocupa poziții strategice în Elada și de a tranzita liber teritoriul acesteia. Răspunsul a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază istorică: „Deci acesta înseamnă război” redusă de conaționali la un hotărât „Nu!”.

Profesor Soultana Arvanitaki, de la Lectoratul de Neogreacă al Universității „Al. I. Cuza” Iași va vorbi despre istoria Zilei „Ohi” (NU).

Profesor Athina Tsavea, va aduce în prim plan muzica patriotică greacă a anului 1940 și alături de câțiva tineri de la ansamblul comunității elene ARMONIA, secțiunea juniori, va prezenta tradiții grecești.

Doamna Marina Porumb – soprană va susține un scurt recital.

Întâlnirea se va desfășura în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate” al bibliotecii și se va avea loc la Sala de Lectură de la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10, Galeriile comerciale, mezanin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here