Acasă Sediul central Conferințele Centenarului: „Schimbarea la față a României” – utopie sau necesitate? (22.10.2018)

Conferințele Centenarului: „Schimbarea la față a României” – utopie sau necesitate? (22.10.2018)

27
0

 

Luni, 22 octombrie 2018, la Căminul cultural din localitatea Șipote (județul Iași) a avut loc cea de a șasea conferință din seria Proiectului „Ciclul de Conferințe Centenar”, aprobat și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) prin Programul Centenar. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Șipote, prin Biblioteca comunală.

Conferința a avut titlul „Schimbarea la față a României” – utopie sau necesitate? și a fost susținută de prof. univ. dr. Petru Bejan de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Punctul de plecare a alocuțiunii universitarului ieșean a fost cartea lui Emil Cioran, „Schimbarea la față a României”, apărută înainte de izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial, o viziune extremă despre poporul român și România. Percepția negativă și scepticismul lui Cioran asupra a ceea ce este identitar în istoria și cultura românilor, într-o perioadă lovită de crize la toate nivelurile: economic, politic și social, au fost printre temele evocate pe parcursul discuției. Este posibilă o „schimbare la față a României”? este o întrebare la care trebuie să răspundem fiecare.

Următoarea conferință are loc pe 6 noiembrie, în comuna Erbiceni (județul Iași) și va susținută de prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here