Acasă Club Clepsidra Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

29
0

IMG_5757

Clubul Clepsidra – Caragiale, un poet prea puțin cunoscut

Vineri, 12 iunie 2015, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” a fost gazda unei alte întâlniri-dezbateri din cadrul Clubului CLEPSIDRA. Acest proiect face parte din programul Biblioteca și Societatea al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” și se adresează publicului larg interesat de felul în care moravurile politice se regăsesc în literatura națională și internațională, a decelării propagandei și ficțiunii de mesajul literar valabil exprimat prin convingerea autorilor. Această întâlnire a fost dedicată celui mai mare dramaturg român, în același timp nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist – Ion Luca Caragiale – de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit zilele acestea 103 ani (9 iunie).

Astfel, întâlnirea de vineri s-a desfășurat sub genericul „Caragiale, un poet prea puțin cunoscut”. Partenerii proiectului au fost elevii de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și de Colegiul Economic Administrativ nr. 1 Iași.

Invitați de onoare au fost: lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și prof. univ. dr. Valeriu Ţurcanu, de la Universitatea de Stat Chișinău, Republica Moldova.

În alocuțiunea sa, lect. univ. dr. Livia Iacob a creionat un portret al creatorului Caragiale, ce a inclus atât sensibilitatea lui, prea puțin mărturisită în comedii, drame și nuvele cât și, în același timp, a prezentat tinerilor prezenți câteva versuri mai puțin cunoscute.

La final, prof. univ. dr. Valeriu Ţurcanu a mărturisit următoarele: „Am avut plăcerea de a participa la conferința consacrată operei lui I. L. Caragiale, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași. Am remarcat calitatea procesului educațional în Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” și Colegiul Economic Administrativ nr.1, elevii cărora au luat parte la conferință. Întrebările pe care mi le-au adresat au vădit o bună cunoaștere a operei ilustrului scriitor. În același timp, am simțit și înțelegerea caracterului contemporan al scrierilor sale. După mine, acesta este cel mai prețios rezultat al muncii profesorului de limbă și literatură, când operele literare nu sunt tratate ca piese de tezaur ieșite din uz, dar ca lucrări cu potențial modern, capabile a impulsiona creativitatea cititorului și a creatorului de literatură. Orice produs cultural, fie el creat sute sau mii de ani in urmă, este apreciat de cititorul de azi în măsura actualității sale. Dacă o carte pe care cititorul o ia în mână nu corespunde necesităților acestuia și nu declanșează viziunea sa creativă, el o lasă la o parte. În perioada apariției creștinismului toată literatura creată în perioada clasicismului antic a pierdut actualitatea sa și cititorul său. A început scrierea unei noi literaturi de sorginte creștină. Toate crizele din procesul literar sunt legate nu doar de concurența cu noi tipuri de produs cultural cum ar fi presa, cinematografia, radioul, TV, mai nou – internetul, dar și de o reconcepere a modului de scriere. Deci, aceste trei momente: caracter contemporan, modernitatea și actualitatea operei literare sunt hotărâtoare pentru cititor. Mă bucur că elevii au manifestat un interes deosebit pentru dramaturgia lui I. L. Caragiale, pentru caracterul contemporan, modern și actual al montării acesteia, dar și un interes pentru probe de condei în genul nuvelei sau basmului. Le doresc mult succes în creșterea lor spirituală, treptele căreia pot deveni creațiile la care aspiră. Țin să mulțumesc în mod deosebit profesoarei Elena Mănucă de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, ai cărei elevi au dat dovadă de o bună pregătire. Această conferință organizată de Biblioteca Județeană, căreia îi mulțumesc în mod deosebit, a fost un bun prilej de a oferi un suport cultural tineretului ieșean, care va deveni cel mai activ participant al programului Iași – Capitala europeană a culturii 2021.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here