Acasă Cerneală și celuloid Cerneală și celuloid: „Pe aripile vântului”

Cerneală și celuloid: „Pe aripile vântului”

32
0

Joi, 15 iunie 2017, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” s-a derulat o nouă întâlnire a ediției a III-a a Proiectului „Cerneală și Celuloid”, care are ca scop realizarea unor paralele între anumite filme și romanele care le-au inspirat.

Moderatorul întâlnirii, jurnalistul Vlad Frânghiu a vorbit publicului prezent despre pelicula „Pe aripile vântului” (Gone with the Wind) ce a fost ecranizată în 1939 după romanul omonim de Margaret Mitchell. Simpla rostire a numelui peliculei stârneşte reacţii – cele mai multe elogiative. Şi, totuşi, ce ingrediente conţine reţeta filmului „care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografică a Hollywood-ului”?

Cu o distribuţie de excepţie: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Leslie Howard şi Hattie McDaniel, filmul cvasi-istoric redă evenimente cu o deosebită încărcătură emoţională, care a adus modificări sociale puternice şi care avuseseră loc cu puţin timp în urmă: Războiul de Secesiune (1861-1865). Pelicula narează însă şi o secvenţă de viaţă – povestea iubirii dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler în timpul Războiului Civil. Se spune că filmul este mai bun decât cartea în exprimare.

Scenariul pune accent pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie, Lumea Sudului cu “părinții iubitori ai negrilor sclavi” și Lumea Nordului, lumea “liberalilor generoși” care știa că muncitorul salariat poate fi exploatat mai bine decât robul. Scarlett, o femeie egoistă, vulcanică, încăpățânată, independentă, uneori grav imorală, este însă totuși cea mai umană. Este povestea femeii frumoase care nu vrea să-şi recunoască sentimentele faţă de bărbatul pe care-l iubeşte. Acest orgoliu se întoarce în final împotriva ei şi îl pierde pe cel pe care l-a iubit întotdeauna dar datorită caracterului său irlandez și precum spuselor tatalui ei: „din pământul asta roșu al Terei îți tragi forța…e și mâine o zi!” va reveni cu un nou plan de acțiune ca să fie învingătoare.

În oglinda filmului contrar personajelor Scarlett O’Hara şi Rhett Butler, apare frumusețea morală a Melaniei, ființa plină de bunătate, delicată și de o eleganță morală deosebită, ocrotindu-i pe toți,  dar cel mai mult pe Ashley, soțul ei, (om slab de înger, care nu știe ce să facă, care nu-i poate spune“nu” pasionatei Scarlett O’Hara),  pe care-l iubește necondiționat.

Un alt aspect al succesului ţine de marketing-ul şi publicitatea agresivă făcute peliculei. Filmul a avut parte de o primire entuziastă din partea criticilor, amplificată ulterior de moartea tragică a celei care a dat naştere lui Scarlet O’Hara; scriitoarea Margaret Mitchell a pierit într-un accident de maşină, la puţin timp după lansarea peliculei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here